tgoop.com/dasneveshtha/250
Last Update:
✅بیخردی: تاریخی مختصر!
اقتصاد عمدتاً با رفتارهای عقلانی سروکار دارد چراکه مبادله، انسان را نیازمند انتخاب و تمیز دادن گزینهها میسازد اما فراتر از آن، فرض انسانشناختی اقتصاد، عقلایی بودن انسانها است. بر این اساس، انسانها همواره یا عمدتاً عقلایی عمل میکنند. با این وجود فراتر از فرض اقتصاد، در عالم واقع، انسانها تصمیمات نادرست میگیرند و این تصمیمات نادرست، نادر نیست.
تصمیمات نادرست انسانها را عمدتاً ناشی از چهار حالت دانستهاند: (1) نادانی: که ناشی از کمبود اطلاعات یا ناآگاهی است. (2) خطای قضاوت: که ناشی از ارزیابی نادرست موقعیت یا اطلاعات است، (3) جنایت و بدخواهی: که عدول از فرض انسان عقلایی و تامین منافع خود با اقدام عامدانه برای ضربه زدن به دیگران است و (4) بیخردی: که این آخری، ادامه دادن عمل با وجود آگاهی از پیامدهای آن و نادیده گرفتن شواهد روشن است.
انسانها در زندگی تصمیمات نادرست میگیرند و در «بیخردی»، این تصمیمات نادرست ریشه در خطاهای عمدی دارد، شواهد نادیده گرفته شده و فرد خود را فریب میدهد چرا که حاضر نیست با واقعیت روبرو شود. بیخردی را نویسنده کتاب ناشی از «خشکمغزی» میبیند که وجهی رایج در رفتار بسیاری انسانها است.
اما فراتر از افراد، حکومتها هم نیازمند خرد هستند و حتی نیاز آنها بیش از نیاز افراد است چون عواقب تصمیمات نادرست حکومتها بیشتر است. با این وجود، تاریخ شاهد انواع و اقسام سوءحکومتها بوده است. چهار شکل رایج حکومتهایی که تصمیمات نادرست میگیرند عبارتند از: (1) استبداد یا ظلم، (2) جاهطلبی بیش از حد، (3) بیکفایتی یا فساد و (4) بیخردی یا کجروی. این آخری را پیگیری سیاستهای مضر به حال خویشتن تعریف کردهاند، پیگیری سیاستهایی که به حال خود حکومت مضر است.
از منظر نویسنده کتاب، سیاست بیخردانه سه ویژگی مهم دارد:
1- در زمان خود به عنوان سیاستی زیان بار شناخته شده باشد
2- وجود گزینه های جایگزین عملی
3- سیاست مورد نظر توسط گروه اتخاذ شده باشد نه فرد
نویسنده که جزو تاریخدانان برجسته است، تاریخ را از منظر این ویژگیها و بویژه با تمرکز بر چهار واقعه سقوط تروا، ظهور پروتستانتیسم (و انشقاق مسیحیت)، استقلالیابی ایالات متحده از بریتانیا و جنگ ویتنام توضیح میدهد. توضیحی میتواند نشان دهد تصمیمات نادرست چگونه نقش مهمی در تحولات تاریخی ایفا کردهاند. توضیحات تکمیلی را در فایل صوتی جلسه دادهام.
👈 ارتباط با نویسنده:
@Hossein_Rajabpour
@dasnevestha
BY دستنوشته های اقتصادی و فلسفی
Share with your friend now:
tgoop.com/dasneveshtha/250