tgoop.com/drnekoonam/1139
Last Update:
#وحدت_دین_عقلانی
#فضائل_اخلاقی_گوهر_ادیان
#تأویل_لکل_قوم_هاد
#تأویل_لکل_جعلنا_منکم_شریعة_و_منهاجا
1. در آیات چندی از قرآن سخن از این است که خدا برای هر قومی رسولی فرستاده است که اینک می آید:
* إِنَّما أَنْتَ مُنْذِرٌ وَ لِکلِّ قَوْمٍ هادٍ (رعد،7)؛ تو ای محمد انذارکننده هستی و برای هر قومی هدایت گری هست.
* وَ لِکلِّ أُمَّةٍ رَسُولٌ فَإِذا جاءَ رَسُولُهُمْ قُضِيَ بَيْنَهُمْ بِالْقِسْطِ وَ هُمْ لا يُظْلَمُونَ (یونس،47)؛ برای هر امتی رسولی هست که هرگاه رسولشان بیاید، میانشان به دادگری داوری می کند و آنان مورد ستم واقع نمی شوند.
* وَ ما أَرْسَلْنا مِنْ رَسُولٍ إِلاَّ بِلِسانِ قَوْمِهِ لِيُبَيِّنَ لَهُمْ (ابراهیم،4)؛ ما هیچ رسولی را جز به زبان قومش نفرستادیم تا برای آنان روشنگری کند.
* وَ لَقَدْ بَعَثْنا في کلِّ أُمَّةٍ رَسُولاً أَنِ اعْبُدُوا اللَّهَ وَ اجْتَنِبُوا الطَّاغُوتَ(نحل،36)؛ در هر امتی رسولی فرستادیم که خدا را بپرستند و از طاغوت دوری کنند.
2. نیز در پاره ای از آیات قرآن آمده است که خدا برای هر قومی راهی و شریعتی قرار داده است که اینک می آید:
* لِکلِّ أُمَّةٍ جَعَلْنا مَنْسَکاً هُمْ ناسِکوهُ فَلا يُنازِعُنَّک فِي اْلأَمْرِ وَ ادْعُ إِلی رَبِّک إِنَّک لَعَلی هُدًی مُسْتَقيمٍ (67)؛ برای هر امتی آیینی قرار دادیم که تا بر آن آیین باشند. پس ای محمد در این امر با تو منازعه نکنند و تو به پروردگارت فرابخوان. تو بر هدایتی مستقیم هستی.
* لِکلٍّ جَعَلْنا مِنْکمْ شِرْعَةً وَ مِنْهاجاً وَ لَوْ شاءَ اللَّهُ لَجَعَلَکمْ أُمَّةً واحِدَةً وَ لکنْ لِيَبْلُوَکمْ في ما آتاکمْ فَاسْتَبِقُوا الْخَيْراتِ (مائده،48)؛ برای هر [امتی] راه و شریعتی قرار دادیم. اگر خدا می خواست، همه شما را یک امت قرار می داد؛ اما [این طور نکرد] تا شما را در آنچه که به شما می دهد، بیازماید؛ پس در نیکوکاری از همدیگر پیشی گیرید.
* وَ لِکلٍّ وِجْهَةٌ هُوَ مُوَلّيها فَاسْتَبِقُوا الْخَيْراتِ (بقره، 148)؛ برای هر [قومی] سمتی است که به آن رو می کند؛ پس در نیکوکاری [از همدیگر] پیشی بگیرید.
3. برخی از این دو دسته آیات این گونه استفاده کردند که همه اقوام بشری دارای پیامبر و شریعتی الهی اند که در ظاهر با هم فرق می کنند؛ اما باطن همه آنها یکی است. باطن همه آنها دعوت به به فضائل اخلاقی و نیکوکاری؛ نظیر دادگری و شکرگزاری نسبت به مواهبی است که از آنها برخوردارند.
من نمی خواهم در رد یا تأیید این نظر سخنی بگویم و نمی خواهم عرض کنم که این آیات چنین دلالتی دارند و همه اقوام را دارای پیامبر و شریعتی الهی معرفی می کنند.
عرض من این است که من چنین مضمونی را می پسندم و عقلانی می شمارم که باطن ادیان، فضائل اخلاقی و سبقت در نیکوکاری است و اگر مناسک و آیین ها با هم فرق می کنند، امری ظاهری و بی اهمیت است و لذا نباید آن سبب تفاخر و منازعه بشود؛ بلکه باید همه اقوام بشری در کنار هم زندگی مسالمت آمیزی بر پایه فضائل اخلاقی و نیکوکاری داشته باشند.
BY مدهامتان
![](https://photo2.tgoop.com/u/cdn4.cdn-telegram.org/file/X6O3JxirYtPvQQ_rympxq4SR2AfodeC8emhxhPWxSuaqBAtdppukDmoAfvfvrBVz_Ee8-dJQ2vXMwYb38VNRKrhLjuiIRC5RW0y4jY1OfJVytXbjxN-CJfZn_TJ0vM8GrEFGJYFZMA-LZwTaJqGK-RAzdwKTY5l88Z3Z-hZyU5pyxRYtHPRC_6bZ8SqPiDlQTg2nMB3adrIkcik1KQBv326yqzKxfdemTeKfZvqqSL6nM5GwIBAgOu4zeY0GxUhE13R4rQ77hLwbAVI1-EXX10Ioi_vDGq1Y04E7vkmzXYpizvDhkphxzlTX6jIM-DnvVbH8HGy0X-W8UKPnZkLcRg.jpg)
Share with your friend now:
tgoop.com/drnekoonam/1139