tgoop.com/ehiatums/888
Last Update:
«غریزه مالکیت: کنکاش ریشه حسادت و همسرآزاری»
🔍«بر اساس آمار سال ۲۰۲۳، در ایران ۹۲ فقره همسر کشی توسط شوهران اتفاق افتاد. علت تعداد قابل توجهی از این قتلها خیانت زن، سوء ظن شوهر یا متارکه زن عنوان شده است.»
🔍«در یک نمونه ۴۵ نفری از زنانی مورد شتم قرار گرفته توسط شوهر که در یک پناهگاه اسکان داده شده بودند، ۵۵ درصد افراد حسادت شوهرشان را عامل اصلی بدرفتاری عنوان کردهاند.»
📍موارد فوق صرفاً نمونههایی از تظاهرات حسادت جنسی و رفتار مالکانه مردان نسبت به همسران است. اگرچه در گذشتهای نهچندان دور تصور غالب روانشناسان بر این بود که بایستی حسادت جنسی و رفتارهای مالکانه نسبت به همسر را حالاتی پاتولوژیک پنداشت، کنکاش ریشههای فرگشتی احساسات و افکار زیربنایی رفتارهای مالکانه که نهتنها در فرهنگهای احترام بلکه در جوامعی با برابری جنسیتی نیز مشاهده میشود، حکایت از این دارد که چنین فرآیندهای روانشناختی ای در ذهنهای پارینهسنگی ما تعبیه شده است.
📍در گونههایی که لقاح به صورت درونی اتفاق میافتد، قطعیت والدگری برای دو جنس با نوعی عدم تقارن همراه است. از آنجایی که در پستانداران لقاح و رشد جنین در بدن مادر اتفاق میافتد برخلاف مادر، پدر از اینکه ماده فرزند ژنتیکی او را حمل میکند قطعیت ندارد. شگفت نیست که در ۹۵ درصد پستانداران، نرها هیچگونه سرمایهگذاریای پس از جفتگیری بر روی زادگان خویش انجام نمیدهند. در گونههایی که نرها سرمایهگذاری پس از تولد بر روی زادگان دارند، قطعیت پدری از اهمیت دوچندانی برخوردار میشود. علاوه بر احتمال شکست در رقابت درون جنسی و بارورسازی ماده، تمامی منابع اختصاصیافته فرد صرف بزرگ کردن فرزند نر دیگری میشود. در جوامع انسانی مردان سرمایهگذاری قابل توجهی بر روی زادگان خود انجام میدهند که در مقایسه با دیگر پستانداران کمنظیر است. این بدین معنی است که هومونینها در تاریخ تکامل مسئله عدم قطعیت پدری را به خوبی حل کردهاند. اما انسانها از برخی سرنخهای محیطی نیز بیبهره بودهاند. در بسیاری از نخستیان دوره فحلگذاری با نشانههای آشکاری همراه است.
🔗مثلاً در شامپانزهها و بابونها برجستگیهای صورتی رنگ با بوی مطبوع در ناحیه تناسلی نمایان میشود که برای نرها جذاب است. یک نر تنها با در انحصار داشتن مادر طی این دوره میتواند (به صورت ناهشیارانه) از پدر بود خود اطمینان حاصل کند. در انسان این دوره ممکن است با سرنخهایی همچون افزایش تمایلات جنسی، تغییر زیر و بمی صدا و شفافیت بیشتر پوست همراه باشد، اما این تغییرات به اندازه ظریفند که برای بسیاری از زنان نیز مشخص نیستند. طی تاریخ تکامل احساسات و افکار مالکانه و حسادت جنسی در پاسخ به مسائل سازشی مرتبط با سرمایهگذاری نرها و عدم قطعیت پدری ایجاد شده است.
🎙️در جلسه پیش رو از دوره جدید روانشناسی تکاملی EHIA این سازوکارهای روانی و تظاهرات رفتاری و فرهنگی آنها توسط علیرضا نیکاختر دانشجوی دکتر روانشناسی دانشگاه علامه طباطبایی مورد بررسی قرار خواهند گرفت.
🌐برای ثبتنام در دوره کلیک کنید
Instagram | LinkedIn | Telegram | YouTube
BY EHIA
Share with your friend now:
tgoop.com/ehiatums/888