tgoop.com/eshtadan/10108
Last Update:
👤 نام «فرهنگستان» پیشنهاد چه کسی بود؟
#علی_اصغر_حکمت در خاطرهای گفتهاست: «بعضی از مجامع سعی میکردند لغات خارجی، مخصوصاً کلمات عربی را از السنه و مکاتبات رسمی برداشته و واژههای غیرمأنوس باستانی یا واژۀ تازهای بیاصل وضع کنند... و بهحدی راه افراط و مبالغه پیمودند که بیم آن میرفت بنای رفیع زبان شیرینبیان فارسی واژگون شود... وقتی یکی از آن محافل برای کلمۀ «امضا» واژۀ «دستینه» را به عرض رسانیدند، پادشاه بزرگ آن کلمۀ مجعول را نپسندیدند و فرمودند وزارت معارف باید که در این کلمات غیرمأنوس تجدیدنظر نماید، و این بندۀ نویسنده – که در آن موقع متصدی وزارت معارف بودم – برای جلوگیری از افراطکاریها مشغول کار شدم. ... به تمام وزارتخانهها مراتب را اعلام داشتم و تأکید کردم که از هرگونه شتابزدگی در تغییر و تبدیل کلمات و اصطلاحات خودداری کنند تا وزارت معارف اقدام نماید، و اکنون درنظر دارد که انجمن مخصوصی مرکب از دانشمندان و اهل ادب و تحقیق تشکیل دهد که موضوع را مورد بحث و شُور قرار دهند... پیشنهاد خود را بهعرض رسانیده، مورد تصویب قرار گرفت... . در همان حال، بهیاری آقای فروغی – که در آن وقت سِمَت ریاست دولت را داشتند – وزارت معارف در اوایل ۱۳۱۴ شمسی کارخانۀ لغتسازی آن اشخاص را متوقف ساخته و آن انجمن ادبی – که برحسب پیشنهاد این بنده به نام «فرهنگستان» موسوم گردید – بهصورت رسمی تشکیل یافت... . اولین جلسۀ فرهنگستان در عمارت سابق مدرسۀ حقوق (لالهزار، کوچۀ اتابک)، در تاریخ خرداد ۱۳۱۴ در تحت ریاست خود مرحوم فروغی انعقاد یافت... .
در جای دیگر میگوید: «... اول در این باب یک عدهای در وزارت جنگ پیشنهاد شدند. خدا بیامرزد، ذبیحالله بهروز و چند نفر دیگر و ارباب کیخسرو [را] ... بنده گزارش بهعرض رساندم... اجازه بفرمایید که یک جلسهای تشکیل بدهیم بهعنوان آکادمی و اسمش را پیشنهاد کردم که «فرهنگستان» بگذاریم... . در آنجا سی نفر از استادان فاضل و لغتشناس و دانشمند و همچنین بعضی نظامیها هم در آن شرکت کردند و یک سلسله لغات در فرهنگستان وضع شد...».
خلاصهشده از: علیمحمد طرفداری، مقالۀ «ملیگرایی، سرهنویسی، و شکلگیری فرهنگستان زبان فارسی در دورۀ پهلوی اول»، گنجینۀ اسناد، بهار ۱۳۸۹، شمارۀ ۷۷، ص ۶۱–۶۳.
🖋استاد #علی_اصغر_حکمت (۲۱ فروردین ۱۲۷۲ – ۱ شهریور ۱۳۵۹)
#گروه_واژه_گزینی_فرهنگستان_زبان_و_ادب_فارسی
@cheshmocheragh
BY اشتادان Eshtadan
Share with your friend now:
tgoop.com/eshtadan/10108