tgoop.com/evophilosophy/695
Last Update:
اثرات تعاملات اجتماعی بر تکامل جانوران؛ به ویژه انسان
وقتی سخن از نقش "تغییر در عادات رفتاری مرتبط با تعاملات اجتماعی" در تغییر مسیر تکاملی انسان است، برخی، به ویژه آنان که نگاه ژنمحور افراطی به تکامل دارند، این نقد نسبتا درست را پیش میکشند که تا وقتی فراوانی ژنها تغییر نکند نمیتوانیم از تکامل در جمعیت سخن گوییم. به عبارتی میپذیرند که عادات رفتاری انسان تغییرات اساسی داشته و خواهد داشت اما معتقدند این به معنای وقوع تکامل در گونهی انسان نیست. در نقد این نگرش به مقالهی بینظیری نگاه کنیم که محصول پژوهش فراتحلیل در این حوزه است که نشان میدهد به خلاف این نگاه سنتی، تغییر در شیوههای تعاملات اجتماعی اثرات تکاملی قابل سنجش و بزرگی دارد بدون آنکه ضرورتاً با تغییرات ژنتیکی بزرگی همراه باشد.
ابتدا گزارشی از مقاله
پیشنهاد مقاله آنست که بهخلاف نگاه سنتی و رایج که در آن برای سنجش تکامل به سراغ دو عامل ژن و محیط میرفتیم باید عامل سومی را نیز وارد کنیم: تعاملات اجتماعی. پژوهش نشان میدهد که اگرچه «اثرات ژنتیکی اجتماعی» به خودی خود کوچک هستند، اما هنگامی که بسیاری از تعاملات رخ میدهند، میتوانند سرعت بالقوهی تکامل را تا حد زیادی افزایش دهند.
قابل توجهترین تأثیر روی رفتارها و صفات مربوط به جفتگیری و باروری است، که نشان میدهد این ویژگیها میتوانند در مقایسه با ویژگیهای فیزیکی مانند شکل بدن یا ویژگیهای فیزیولوژیکی مانند عملکردهای متابولیک، با سرعت بیشتری تکامل یابند. این کشف میتواند طرز تفکر دانشمندان را در مورد چگونگی تکامل برخی از ویژگیها، به ویژه در گونههای اجتماعی که به طور منظم با یکدیگر در تعاملاند، تغییر دهد.
به این منظور انواع تعاملات اجتماعی را پوشش دادهاند که دریابند یک فرد چقدر تحت تأثير دیگران است. این کار یک نمای کلی و منحصربهفرد را در اختیار میگذارد. با استفاده از تکنیکهای نوین موفق شدند بیش از ۲۰۰ فاکتور و تعاملات بین این فاکتورها را پردازش کنند و نشان دادند که بیشتر جانوران، حتی آنها که در زمرهی جانوران اجتماعی طبقهبندی نمیشوند، دارای تعاملات اجتماعی هستند و به طور قابلتوجهی قابلیت تکاملی را افزایش میدهند. نتایج این پژوهش تکاملدانان را دعوت به بازنگری اساسی در فهم خود از تکامل میکند.
در چکیدهی مقاله آمده
هرچه تنوعهای ارثپذیر بیشتر باشند احتمال رخداد تکامل بالاتر است. به طور متعارف رابطهی تنوع ژنتیکی را در یک فرد و ویژگیهای خود او میسنجند که آن را «اثرات ژنتیکی مستقیم» مینامند. اما این پژوهش نشان میدهد که وقتی آن فرد وارد تعاملات اجتماعی میشود، تنوع ژنتیکیِ موجود در شرکای تعاملی میتواند بر ویژگیهای آن فرد نیز اثر گذارد؛ چیزی که آن را «اثرات ژنتیکی غیرمستقیم» مینامند. قبلاً به لحاظ نظری و عملی با مطالعهی گونههای اهلی نشان داده بودند که «اثرات ژنتیکی غیرمستقیم» تا حد زیادی بر مسیرهای تکاملی اثر دارند، اما ابهامهای زیادی باقی مانده بود. در این پژوهش با مطالعهی بزرگی که بر روی ۲۱ گونه انجام شد نشان دادند که «اثرات ژنتیکی غیرمستقیم» قابلیت تکاملی صفات را، به ویژه خصیصههایی که با تولیدمثل در ارتباطاند، به مقدار بسیار زیادی افزایش میدهد.
پیامدهای این پژوهش برای فهم بهتر مسیر تکامل انسان
حالا بار دیگر به تغییرات در شیوههای همسرگزینی انسان که در پستهای قبلی گزارش آن آمد نگاهی کنیم. مطابق با این پژوهش تغییرات در تعاملات اجتماعی، به ویژه آنها که به جفتگزینی و تولیدمثل مرتبط هستند تأثیرات زیادی بر تکامل گونه دارند. در کدام گونه شاهد این حجم تغییرات هستیم؟ و در کدام گونه تعاملات اجتماعی از سایر موجودات گسترهتر است؟
به وضوح پاسخ هر دو پرسش «انسان» است. این حجم تغییرات در عادات رفتاری انسان در هیچ جانور دیگری مشاهده نمیشود. حالا کافیست دادههای دیگری را نیز بر آن بیافزاییم. مثلاً اینکه میانگین سطح ترشح هورمون تستوسترون در مردان به شدت رو به کاهش است. یا اینکه طی یک صد سال گذشته صدای زنان بمتر شده است. وقتی این دو یافته را بر تغییر عادات رفتاری مربوط به شیوههای همسرگزینی بیافزاییم میزان تغییرات تکاملی در گونهی انسان آشکارتر میشود.
اما آیا در مسیر افزايش بهزیستی هستیم؟
در پژوهش مورد اشاره به تغییرات مهمی در جانورانِ موجود در دامداریها و مرغداریها اشاره میشود. کمتر کسی گمان دارد که تغییرات رخ داده در این جانوران به بهزیستی آنها انجامیده است. اکنون پرسش قابل تأمل آن است که آیا این حجم از تغییرات در انسانها به بهزیستی آدمی میانجامد یا همانند ایجاد تغییرات تکاملی در جانورانِ تحت اسارت است؟! به یاد داشته باشیم که فرایند تکامل فاقد آگاهیای است که بتواند به بهزیستی انسان بیاندیشد و آن را مدنظر قرار دهد.
هادی صمدی
@evophilosophy
BY تکامل و فلسفه
![](https://photo2.tgoop.com/u/cdn4.cdn-telegram.org/file/XZeQebSF68IEN9NLS7JjEKMzYLt3LgLRU5ZZct0xbg8oPGaM1g6kKtmJNBRMKKqfzPoUYCKQOsh7Z3tokocs5qDGI1_ILo_7UP_V34zovooawfMPG8asNXlWEgV2mgrZONk4BkBDKgYmJBvzSKze8--FayczE0m558O0-lUnVIafalF-bZcmMxVTK72n4O2_5pKAs5g0Uptlg18SkS8Ul4lkJjMyL8I0O9wv9n-Wu8dtue3HgOfViSoJxVqdEusKq5iRs_5v4In9noOkggkxMlFVsD4p_vg8jWInjADxE1GBe1iaca7TI7EpEGPzZEE4dcDaDvzaDE2DbV3MTM6Z7A.jpg)
Share with your friend now:
tgoop.com/evophilosophy/695