tgoop.com/finnota/81
Last Update:
در جستجوی قاتل بروسلی: آیا مردم مقصر اصلاح بورس هستند؟
گاه و بیگاه می شنویم که مقصر سقوط بورس و هیجاناتی که مخصوصا این روزها بعد از حدود 60 درصد اصلاح از مرداد تاکنون شاهدش هستیم، مردم هستند. در واقع مردم «فرهنگ سهامداری» ندارند و باید «بلندمدت» فکر کنند. این «پسرکهای واکسی» که بی دلیل خریده اند، حالا بی دلیل در حال فروش هستند. اما آیا واقعا اینطور است؟
بایستی گفت وقتی تمام ابزارهای سیاست گذاری در سطح کلان (سیاست مالی نظیر بودجه، سیاست پولی نظیر رشد نقدینگی و نرخ بهره) و سطوح بخشی (ابزارهای قیمتی و مقرراتی وزارتخانه های مختلف نظیر صمت) و سطح تخصصی (کلیه اختیارات شورای عالی بورس، سازمان بورس، بورس های چهارگانه) و ابزارهای ارتباط جمعی (صدا و سیما و رسانه های حاکمیتی) در دست عده محدودی منحصر هستند، انداختن تقصیر بر گردن توده ی بی شکلی مثل «فرهنگ سرمایه گذاری»، آدرس غلط دادن است.
رشد 40 درصدی نقدینگی و عدم جلوگیری از افت نرخ بهره بین بانکی در بهار 99 و بعدا بالا بردن سریع آن، دستکاری مکرر در ریزساختار بازار نظیر دو زمانه کردن معاملات، مشکلات هسته ی معاملاتی، مصاحبه های پی در پی مسئولان ریز و درشتی که برای عقب نماندن از قافله هر روز ایده ی عجیبی مطرح و از مردم برای سرمایه گذاری دعوت می کردند، تغییرات مکرر قوانین و مقررات نظیر مقررات صندوق های سرمایه گذاری، فراهم کردن فرصت خروج برای افراد دارای اطلاعات نهانی در مرداد و شهریور با منابع صندوق های خاص و تحمیل بازارگردانی در قیمت های بالا به ناشران و دستکاری مکرر در قیمتگذاری صنایع متعدد تنها بخشی از لیست بلند ریسک هایی هستند که بازار سرمایه از ابتدای امسال تاکنون متحمل شده و ریسک های دیگری هستند که فعالان بازار همچنان تخمینی از احتمال و شدت وقوع آن ها ندارند. ریسک هایی که نه از ناحیه مردم، بلکه از ناحیه مسئولان به بازار تحمیل شده است.
اگرچه در سطح فردی، نهایتا هر شخصی مسئول معاملات خود است و اگر به این بینش برسد شاید در ادامه مسیر تصمیمات دقیقتری اتخاذ کند، اما در سطح عموم جامعه، نصیحت و فرهنگسازی جای سیاستگذاری و تدبیر صحیح امور را نمی گیرد. کار از همانجا که خراب شده، بایستی اصلاح گردد.
یادداشت های مالی
@finnota
BY یادداشت های مالی
Share with your friend now:
tgoop.com/finnota/81