tgoop.com/gpttir/2333
Last Update:
#گزارش_نشست
#گروه_تنظیمگری
#حکمرانی_در_عمل_129
🔰 نشست "در جستوجوی روشنایی؛ از خانه تا کارخانه" برگزار شد:
👤 دکتر محمدصادق قاضیزاده، عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی:
🔹عدم تفکیک اعمال حاکمیتی و تصدیگری دولت، یکی از اصلیترین بروز بحران در صنعت برق است. اختیار وضع مقررات و نظارت اگر بر عهدهی نهادی باشد که خود متولی اجرای مقررات است، بدیهتاً وضعیت آشفتهای در آن حوزه شکل میگیرد.
🔹در صنعت برق کشور، کمبودی از منظر دانش مهندسی و علمی وجود ندارد، بلکه مشکل عدم رعایت اخلاق و قواعد حکمرانی است. نکته قابل توجه آن است که حکمرانان باید در طراحی نهادی و تصمیمات خود مبانی علمی و پیشینههای تاریخی همچون استقلال نهاد ناظر و مقررهگذار را لحاظ کنند.
👤 دکتر سید هاشم اورعی، عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی شریف:
🔹نام وضعیت فعلی، ناترازی نیست و نامی کمتر از بحران نمیتوان برای آن گذاشت. امروز به دلیل این بحران، صنایع در مرز از کار افتادن است و این میتواند تأثیرات کلان در اقتصاد ملی کشور بگذارد.
🔹از وقتی که ما یک کالای تجاری مثل برق را به یک کالای سیاسی تبدیل کردیم، دیگر رسیدن به این نقطه از بحران جای تعجب ندارد؛ روز به روز هزینهها بیشتر شده و قیمت نیز ثابت مانده است و امروز با چنین بحرانی مواجه هستیم.
🔹مدل حکمرانی ما کماکان مدل حکمرانی از بالا به پایین و بدون تعامل با بخش خصوصی است. در این فضا، وزارت نیرو نیز در رقابت منفی مستقیم با بخش خصوصی قرار دارد.
👤 دکتر امیر دودابینژاد، عضو هیئت علمی پژوهشگاه نیرو:
🔹 سوال مهم این است که آزادسازی مقدم بر خصوصیسازی است یا خیر؟ ما در سیاستهای خصوصیسازی این سؤال را به رسمیت نشناختیم.
🔹یکی از مسائل در این صنعت از آنجایی شروع شد که ما تصمیم گرفتیم در اجرای سیاستهای کلی اصل 44 بخشهای قابل رقابت را از بخشهای غیرقابل رقابت تفکیک کنیم و این بخشها را خصوصی کنیم. از ابتدای تنظیمگری بازار برق، در این عرصه ما برعکس عمل کردیم؛ بخش توزیع که نیازمند رگولاتوری است، هیچ وقت رگولاتوری نشد و بخش تولید که باید رقابتی اداره میشد هیچگاه رقابتی نشد.
🔹برای رفع وضعیت اورژانسی فعلی میتوان پیشنهاداتی کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت عنوان کرد:
1. کوتاهمدت: الان حدود 18 میلیارد لیتر (تقریبا معادل 10 میلیارد دلار) در سال گازوییل و مازوت در نیروگاهها مصرف میشوند؛ با این هزینه میتوان حدود 35 هزارمگاوات نیروگاه تجدیدپذیر و واحدهای بخار در کوتاهمدت ایجاد کرد.
2. میانمدت: دولت باید از تجارت برق بیرون بیاید؛ بدین معنا که شرکتهای خردهفروش به جای دولت برق را بفروشند.
3. بلندمدت: باید بازار ظرفیت راهاندازی شود و نظام تعرفهگذاری تک عاملی مبتنی بر انرژی از بین برود تا کسی نتواند ظرفیت موهوم بفروشد.
💠اندیشکده حکمرانی شریف
|سایت| |کانال تلگرام| |کانال بله| |اینستاگرام|
BY اندیشکده حکمرانی شریف
Share with your friend now:
tgoop.com/gpttir/2333