tgoop.com/hamesh1/1347
Last Update:
پسلرزههای غزه برای غربِ من
بارها در این سالها در قبال تصاویر معوج از غرب، توصیفهای ایدئولوژیک از غرب، دشمنیهای کور در برابر غرب ایستادهام. ترجیح دادهام که غربیِ محافلِ غربستیز خوانده شوم تا ضدغربیِ اسیر در پندارهای کاذب. اصولا قائلبودن به پیکرهای واحد به نام غرب را سادهسازیای غیرواقعی و برآمده از دوگانهی انتزاعی شرق و غرب میدانستم و میگفتم و میگویم. هنوز هم بر بسیاری از این مواضع هستم. ولی اعتراف میکنم که در این دو روز بخشهایی از وجودم فرو ریختهاند. از این فروریختن استقبال میکنم که تنها آدم مُرده یا بسته است که مواضع منجمدش از تحولات بیرون تأثیر نمیپذیرد.
«دستاویز»قراردادن رفتارهای بعضاً رادیکال و ناپذیرفتنی (ولی فهمیدنی) حماس در این برخلاف همیشه «حمله» به سرزمینهای اشغالی و شعبدهبازی برخی از این سران سیاسی در تفسیر قصه به یهودستیزی و حمایت بعضاً مطلق از نظام ایدئولوژیک و افراطیِ دینی حاکم بر دولت اسرائیل، از سوی سران سیاسی انگلیس و آلمان و ایتالیا و امثالهم، بیشتر از قبل تکانم دادند. این گفتهها و مواضع پاشنهی آشیل غربیان در ماجرای حقوق بشر است و شاهدی راستین برای مردمان و نظامهایی که نام و نانِ غربستیزی را میخورند. دروغ نیست که آنان بگویند که این حمایتها، بازشدن دمل چرکین روحیات استعماری غربیان است که میان خونها و بدنها و نَفَسها فرق میگذاشت و از گروهی انسانیتزدایی میکرد و بعدش هر گونه غارتی را مجاز میشمرد.
بنیادگرایی دینی و خاصه اسلامی، نه محصول سنت دینی، نه محصول تاریخ گذشته، بلکه محصول تاریخ زندهی مدرن امروزست. افراد مستعد بنیادگرایی مهاجر در غرب، به چشم میبینند که سران سیاسی در قبال آنها و نظامهای محبوبشان استاندارهای دوگانه دارند، پس عجیب نیست که با قلبهایی پُر از کینه و ذهنهایی ساده و برداشتهای ظاهرگرا، به سنت پناه ببرند و از آن بمبی بسازند برای تخریب این ساختار ظنشان غیرعادلانه. معتقدم که اینگونه حمایت بیقیدوشرط از اسرائیل و بهانهکردن رفتارهای تند حماسیها برای مشروعکردن بمباران وحشیانه ضد باریکهای چند ده کیلومتری، برای غربیها گران تمام خواهد شد.
غرب امروز، غرب دیروز نیست، جایجایش خاورمیانهایها و مسلمانان زندگی میکنند. حتی مصلحتسنجی و نه التزامی واقعی و برابر به حقوق بشر اقتضا میکند که این سران سیاسیِ اسرائیلنواز رویهی فعلی را کنار بگذارند. البته که منافع اقتصادی و سیاسی مانع است و در این بین تنها نقطهی امید بدنهی بیقدرت علمی و دانشگاهی در بسیاری از این کشورهاست که بارها ناقد این اسرائیلنوازی مطلق و ضدحقوقبشری سران سیاسیِ خود بودهاند. افکار عمومی، بهویژه طیف نخبه و تحصیلکرده و دانشگاهی امروزین غربی، اسیر پروپاگاندای یکطرفه نمیشوند و فقط اشک و ماتم فرد اسرائیلی را نمیبیند. غرب برای ممانعت از رشد بنیادگرایی و داعشصفتی هم شده، که هموغم همیشگی آنهاست، نباید یکطرفه به قاضی ماجرای غزه و اسرائیل برود.
توضیح عکس ضمیمه: تابلوی آراسته به دیوار خانهی دوستی آلمانی. اگر دقت کنید پایین پوستر بیتالمقدس در تشویق گردشگران برای سفر به آنجا نوشته است که: «فلسطین» را ببینید. دوست آلمانیِ دینپژوهمان، همزمان با اعلام برائت از خشونت و اشغالگری اسرائیل میگفت که این پوستر متعلق به پیش از ظهور اسرائیل و اشغال فلسطین است و به همین دلیل است که ننوشته اسرائیل یا اورشلیم، بلکه نوشته: فلسطین را ببنید.
#یادداشت
@Hemesh1
BY هامِش (علی سلطانی)
Share with your friend now:
tgoop.com/hamesh1/1347