tgoop.com/hamesh1/1638
Last Update:
تاریخِ مسئله و سکوت علمی
یکی از شروط کار علمی مرور پیشینه است. یکی از اصول ابتدایی پژوهشگریِ راستین در این دوران، اشراف بر تاریخ گذشتهٔ مسئله است. شاید تراژیک باشید، اما جرقههای ذهنی ما معمولاً تازه نیستند و قبلاً متولد شده و اصل و نسبی دارند! به قول معروف سر سفرهٔ پدر و مادر بزرگ شدهاند و بیبته نیستند! کسی که به محض بارقهٔ یک ایده و پرسش در ذهن خود، به نظرش جهان را کشف کرده و شروع میکند به قلمفرسایی و سخنسرایی، اگر شارلاتان نباشد، هر چه هست، محقق و متفکر نیست.
شاید پاراگراف اول بدیهی و ساده بنماید. اما همین نکتهٔ بدیهی در دوران شتابزدگی و غوغاسالاری و شهرتجویی، هنوز وارد نظام فکریِ ما نشده است. مقصودم مای مردم عادی نیست، بلکه استادان و دانشجویان و محققان و روشنفکران است. چراییِ آنکه بسیاری از پایاننامهها، سخنرانیها، نوشتههای تلگرامی، مناظرهها، صَنار نمیارزد و معرفتی تازه به مخاطب نمیدهد، این است که همین مقدمهٔ ضروریِ کار علمی را در بیان تاریخ مسئله طی نکرده است.
ما وظیفه داریم که دربارهٔ هر موضوعی سخن میگوییم و به هر پرسشی جواب میدهیم، با نام و تاریخ، مشخص و بدون سوگیری و سانسور، قسمت نخست ارائهٔ خود را به تاریخ مسئله و مرور پاسخهای پیشین اختصاص دهیم. اگر هر کتاب و بیانی بدون این بخش باشد و بهگونهای بحث را آغاز کند که گویی جهان با ایدهٔ او آغاز شده است، مثل رئیسجمهورهایی که تاریخ هستی را با شروع ریاست خود تنظیم میکنند، حتی اگر واقعاٌ هم حرفی نو داشته باشد، به احتمال فراوان ماندگار و جریانساز نخواهد بود؛ چون بر میدان کاری خود مسلط نیست.
پیشتولیدِ تاریخ مسئله کاری تزئینی نیست، جواز صدور یا ابطال ادامهٔ کار است. شاهد آنکه اگر این گام ضروری را خوب طی میکردیم، بسیاری از پایاننامه و سخنرانی و کتابهای ما اصولاً متولد نمیشدند و کلی کاغذ و بایت را هدر نمیدادند. چون همان ابتدای کار میفهمیدیم که کجای کاریم و بسیاری از نظریهها و حرفهایمان تقریباً هیچ گامی را در تاریخ علم و مسئله برنداشته است.آنجاست که مخالف اخلاق مقالهسازی و درسگفتارتراشی، بهتر میدیدیم که سکوت کنیم؛ سکوتی از سر علم و شرم و اخلاق پژوهش.
(یادداشتهای دیگر نزدیک به این متن):
صورتهای نشسته، قلمهای خسته
فضیلت کمنویسی و رذیلت انتحال
#یادداشت
@Hamesh1
BY هامِش (علی سلطانی)
Share with your friend now:
tgoop.com/hamesh1/1638