tgoop.com/houshyarshayan/294
Last Update:
✅️ چرا بین ایران و اسرائیل جنگی تمامعیار بهوقوع نخواهد پیوست؟
✍️ شایان هوشیار
➖️ ۱۲ مهر ۱۴۰۳
🔹️اینروزها و خصوصاً بعد از حملۀ پریشب ایران به اسرائیل، یکی از متداولترین پرسشهایی که از من میشود، این است که آیا جنگ میشود؟ سرنوشت ایران و اسرائیل در طی این جنگ چه میشود؟ در کل قرار است چه اتفاقی بیفتد؟ من برخلاف جوسازیهای رسانهای مرسوم، از ابتدا هم اعتقاد داشتم اتفاق خاصی نمیافتد و جنگ بهمعنای گسترده و تمامعیار آن بین ایران و اسرائیل رخ نمیدهد. درست است ایران اکنون در دام امنیتیسازیای افتاده که نتانیاهو برایش پهن کرده، و با اقدام خود بسیاری از کشورهای مهم جهان را علیه خویش بسیج کرده و باعث شده حتی آمریکا نیز موضع تندی اتخاذ کند و سیاستمداران و دولتمردان آمریکایی یکی پس از دیگری خود را ملزم و متعهد به امنیت اسرائیل معرفی کنند و در این معرفی نیز گوی سبقت را از هم بربایند، اما واقع مطلب آن است که نه دولت فعلی بایدن، نه دولت آیندۀ احتمالی هریس یا حتی ترامپ، ترجیح نمیدهند که در منطقه جنگ بین ایران و اسرائیل صورت بگیرد. بلکه بالعکس، ترجیحشان مذاکره و توافق است، تا حتیالإمکان مسائل را بهدور از تنش باهم حل و فصل کنند. اگر نیز جنگی اتفاق بیفتد، یقیناً به سود هیچیک از طرفین و متحدینشان نخواهد بود و خاورمیانه را با بحرانهای جدی اقتصادی، انرژی، سیاسی و حتی اجتماعی روبهرو خواهد ساخت و ذرهای هم نه به فلسطین و نه به آرمان آن، کمکی نخواهد کرد که هیچ، بلکه اوضاع را بدتر و بدتر هم خواهد کرد.
🔸️همگی بهخوبی میدانیم که در بسیاری از موارد، این آمریکا بوده که مانع تندرویهای دولت و شخص نتانیاهو شده و باز در مواردی، ایبسا حتی مانع جنگ هم شده است. از این سمت، جمهوری اسلامی هم وضعیت داخلی و خارجی را بهتر میشناسد و یقیناً در این شرایط بهسمت جنگ نمیرود. چون میداند احتمال موفقیتاش چندان بالا نیست و غزه و ضاحیه نیز پیش چشمانش است. حتی موضعگیریهای رسمی مقامات ایرانی نیز مؤید این سخن است. از جمله، سخنان آقای عراقچی، که قبل از حملۀ ۱۰ مهر اظهار داشته بودند که ایران اگر هم بخواهد حملهای کند، بهشکل «حسابشده» حمله خواهد کرد. چون بهدنبال تولد و گسترش جنگ در منطقه نیست. بعد از حملۀ پریشب نیز فرموده بودند که حملۀ ایران صرفاً در همین اندازهای بود که همه دیدند. بیشتر از این اقدامی از سوی ایران انجام نخواهد گرفت، مگر اینکه اسرائیل بخواهد حملهای کند. به عبارت سادهتر، به زبان بیزبانی به اسرائیل اعلام میکردند که حملۀ ما فقط در این حد بود و از باب ملاحظات حیثیتی، یقیناً نمیشد این را هم انجام ندهیم. بنابراین شما هم چندان مته روی خشخاش نگذارید و اجازه دهید غائله فیصله پیدا کند.
🔹️صدالبته رویکرد اسرائیل هم در تداوم یا عدم تداوم آتش جنگ مؤثر است. اگر اسرائیل بخواهد پاسخی شدید بدهد، یقیناً واکنش طرف ایرانی را هم بهدنبال خواهد داشت و ایبسا این دور تسلسل ادامه پیدا کند. اگر هم پاسخ اسرائیل شدید نباشد، ایبسا تهران چشمپوشی کند و دایرۀ انتقام و انتقامجویی متوقف شود. اگر هم اسرائیل پاسخی ندهد، یقیناً موضوع همینجا ختم میشود. هرچند به اعتقاد بنده، جنگ با ایران در شرایط فعلی برای دولت نتانیاهو یک «نعمت» و «موهبت» بزرگ بهشمار میرود تا خود را در هیبت یک قهرمان مظلوم در آورد، که از سویی اعتبار سیاسی از دسترفتۀ خود در جامعۀ اسرائیل را احیا کند، از طرفی هم از هیچ اقدامی علیه ایران فروگذاری نکند و ادعای دفاع مشروع هم داشته باشد. شیوه و ترفندی که همواره بهکار میگیرد و از آن بهعنوان پوششی برای جملگی جنایاتش بهره میجوید.
🔸️ختم کلام آنکه بسیار بعید بهنظرم میرسد همانگونه که گفتم، بهرغم تمام تیغ و تیشههایی که طرفین منظماً علیه یکدیگر پرتاب میکنند و هر کدام دیگری را جمیع رذالتها، جرثومۀ فساد، کافر حربی، دشمن بشریت و سیاهدلان تاریخ میخوانند، جنگ گسترده و تمامعیاری میانشان رخ دهد. شاید، و فقط هم شاید، در صورت پاسخ اسرائیل، حملۀ آن متمرکز بر روی تأسیسات، صنایع، پالایشگاهها، پتروشیمیها و امثالهم شود. نکتهای که خودشان نیز اعلام کردهاند. اما فعلاً تصمیم قطعیای در این خصوص نگرفتهاند و سطح و حجم واکنش را مشروط و منوط به میزان حمایت آمریکا دانستهاند. البته آمریکا هم اعلام کرده که در صورت حملۀ اسرائیل به نقاط استراتژیک و مهم ایران، از این حمله حمایتی نخواهد کرد. باید صبر کرد و بهنظاره نشست که چه میشود و چه روزهایی در انتظار منطقه است. چیستی و چرایی این مناقشه، کیفیت آن، حجم توان طرفین و بالأخره میزان موفقیت یا عدم موفقیت هر یک نیز مسئلۀ مفصل دیگری است که بحثهای لازم خود را میطلبد.
@houshyarshayan
BY یادداشتها | شایان هوشیار
Share with your friend now:
tgoop.com/houshyarshayan/294