tgoop.com/iranian_antitheists/5771
Last Update:
انجمن آنٺیٺئیستهای ایراךּ
⥪ سرنوشت رجالرضاشاهی
◍ گرفتاری داور و بقیه دوستانش
پس از استقرار حکومت فاشیستی هیتلر در معاملات آلمان با خارجیها اشکالات بزرگی فراهم شد و قسمتی از نقدینه بازرگانان در بانکهای آلمان توقیف بود. هیتلر صدور تدارکات صنعتی را ممنوع کرده بود و فقط به تولیدات غیرضروری اجازه صدور میداد.
داور هیاتی را به ریاست محمود بدر خزانهدار کل و عضویت عبدالحسینمسعودانصاری رئیس اداره امور اقتصادی وزارتامورخارجه و صادقوثیقی معاون ادارهکلتجارت به آلمان فرستاد تا باب معاملات بازرگانی را با دولت آلمان باز کنند. این هیات قریب هشت ماه با مقامات آلمانی مذاکره کردند و قرارداد مرضیالطرفین بین دو دولت امضا و مبادله شد و کالاهای آلمانی نیز وارد بازار ایران گردید.
داور بودجه سال ۱۳۱۴ را طبق دستور شاه یکصد میلیون ریال افزود و آن را به هفتصد میلیون ریال رسانید، ولی در پایان سال ۱۳۱۴ یک بودجه یک میلیارد ریالی تقدیم شاه کرد و ۳۰ درصد به بودجه کشور افزود.
داور در سال ۱۳۱۴ سرگرم توسعه شرکتها بود؛ به تمام شهرها سرکشی میکرد، شرکت تشکیل میداد، تجار را به فعالیت وامیداشت و درصدد بود وضع آشفته مالی مملکت را سر و صورتی بدهد و شاه را از خود راضی کند. اما دو، سه واقعه ناگهانی او را بار دیگر از پای درآورد.
نخستین واقعهای که در سال ۱۳۱۴ داور را شدیدا تکان داد بیمهری رضاشاه به عدهای از دوستان و نزدیکانش بود؛ دوستانی که با دل و جان در تمام مواقع، از واقعه جمهوری گرفته تا خلع قاجاریه و مجلس موسس گام به گام با داور بودهاند.
عدلالملک دادگر دوست نزدیک داور رئیس مجلس شورای ملی که در انتخابات دوره دهم نماینده اول تهران شده بود مورد تغیر شدید واقع و به امر رضاشاه تبعید شد.
علیدشتی نماینده مجلس و مدیر روزنامه شفق سرخ و مداح حکومت پهلوی و زینالعابدینرهنما مدیر روزنامه معتبر و یومیه ایران و نماینده مجلس و محمدرضاتجدد قاضی عالیرتبه دادگستری و فرجاللهبهرامی دبیر اعظم رئیس دفتر مخصوص شاه، توقیف و هر چهار نفر در شرایط نامساعدی به زندان نظمیه انتقال یافتند.
از روزی که سردار سپه سابق به سلطنت رسید و رضاشاه پهلوی شد، تمام کسانی را که او را صادقانه در رسیدن به هدفش یاری داده بودند، لجنمال کرد، تهمت دزدی به آنها زد، ولاجرم یا در گوشه زندان جان سپردند یا تحت نظر پلیس در نهایت ترس و وحشت ادامه حیات میدادند. چه بسا که اموال غالب آنها نیز مصادره شده بود. داور تکتک افراد را به یاد آورد: نصرتالدوله فیروز، عبدالحسین تیمورتاش، سردار اسعد بختیاری، سید محمد تدین، رضا افشار، فرجالله بهرامی دبیراعظم، علی دشتی، زینالعابدین رهنما، عدلالملک دادگر، از نظامیان سرتیپ جان محمدخان، امیرلشکر سردار منتخب جهانبانی، امیر لشکر امیر اقتدار، امیر لشکر طهماسبی، امیر لشکر محمودخان آیرم، سرهنگ پولادین و سرلشکر حبیبالله شیبانی همه از نزدیکان و محارم سردار سپه دیروز و رضاشاه امروز بودند. شرح خدمات هر کدام از آنها به پهلوی کتابی قطور لازم داشت.
دبیراعظم بهرامی رئیس دفتر مخصوص که قسم شاه غالبا به جان او بود، نویسنده سفرنامه خوزستان، نویسنده تمام نطقهای حماسی و احساسی و ادبی سردار سپه و رضاشاه، وزیر مقتدر پست و تلگراف، استاندار فارس، استاندار خراسان اکنون باید در گوشه زندان به سر ببرد و امیدی به نجات او نباشد.
جسم و جان داور را نیز فشاری طاقتفرسا درآورده بود و هر آن منتظر بود که به سرنوشت دوستان خود دچار شود. گاهی از این بابت دچار توهم میشد که چرا تاکنون سروقت من نیامدهاند بهخصوص که حدس میزد در وزارت مالیه نتوانسته است نظر شاه را به خود جلب کند.
#ادامهدارد
ᴊσɪη υѕ ⥂ @iranian_antitheists
BY انجمن آنتیتئیستهای ایران
Share with your friend now:
tgoop.com/iranian_antitheists/5771