tgoop.com/kalam_shia/713
Last Update:
چرا توجه به "تاریخ فلسفه" اهمیت دارد؟
دکتر مهدی قوام صفری [استاد فلسفه دانشگاه تهران]:
از کارکردهای تاریخ فلسفه آن است که شما زیرِبار ادعاهای بزرگ، تخیلی و عاشقانه مدافعان فلسفه نخواهید رفت.
✦༅✿༅✦═༅༅═┅──
✍پینوشت و بیان یک نمونه:
دکتر رضا اکبریان [استاد فلسفه دانشگاه تربیت مدرس]:
شما دیدهاید اغراض مابعدالطبیعه فارابی بسیار سنگین است. همین جزوه کوچک هفت یا هشت صفحهای بسیار سنگین است که بفهمیم فارابی در این جزوه چه کاری میخواهد انجام دهد. شیخالرئیس چهل مرتبه مابعدالطبیعه ارسطو را میخواند و میگوید من متوجه نشدم تا وقتی که اغراض مابعدالطبیعه فارابی را خواندم و فهمیدم. [اینجا]
برخلاف مطلب آقای اکبریان، این رساله هفت صفحهای یک متن بسیار ساده و عادی است! اما چرا آقای اکبریان مجبور به چنین بزرگنمایی است؟
ایشان رسالهای که اکنون با عنوان اغراض مابعدالطبیعه در فهرستگان نسخههای خطی بجای مانده را با رساله الحروف که شرح فارابی بر مابعدالطبیعه است خلط کردهاند، و چون گمان میکنند رساله هفت صفحهای فارابی باعث فهم ابنسینا بعد از چهل بار مطالعه مابعدالطبیعه شده، لذا مجبور به بزرگنمایی آن رساله هفت صفحهای هستند.
چنانکه در پست پیشین تذکر داده شد این مطلب که مراد از شرح فارابی بر مابعدالطبیعه، همان رساله الحروف است را محسن مهدی [استاد دانشگاه هاروارد] در مقدمه تصحیح الحروف، و روبرت ویزنووسکی [استاد دانشگاه مک گیل] در کتاب الهیات ابنسینا متذکر شدهاند.
چنانچه میدانیم مابعدالطبیعه ارسطو در دوره متقدم ادبیات نهضت ترجمه، الحروف نامیده میشد (به دلیل نوع ساختارش)؛ به عنوان نمونه بنگرید به: گوتاس، اندیشه یونانی، فرهنگ اسلامی، ص۲۴۸
#ابنسینا | #تاریخ_فلسفه_اسلامی
https://www.tgoop.com/kalam_shia/652
BY |بررسیهای کلامی|
Share with your friend now:
tgoop.com/kalam_shia/713