tgoop.com/khaneye_jahani_mahgereftegan/2464
Last Update:
فصلنامۀ بینالمللی ماهگرفتگی
سال دوم/ شمارۀ هفتم/پاییز ۱۴۰۳
مطالعات تخصصی نقد و پژوهش شعر
نقد کتاب مجموعهشعر خورشید حجم
✍جعفر محمدی واجارگاهی
ابتدا پیرامون شعر حجم صحبتی مینمایم؛ (اسپاسمانتالیسم) Espacementalisme حجمگرایی
غنیسازی در شعر از اهداف اصلی شاعران حجم است و درواقع شاعران آن تلاش دارند که شعری توانمند را نشان دهند و پیرامون اسپاسمانتالیسم صحبتهای متعددی شده است که زوایای دیداری و ادراکی به شعر حجم را بازگو کردهاند.
تصویرپردازی در شعر حجم بسیار جالب است بهگمان بنده یک سردرگمی که وضعیت خوبی هم ندارد در درون شعر رخنه میکند و تمام نمیشود؛ یعنی نمیخواهد که تمام شود و خواننده برمیگردد به جلو و عقب و اگر راه به جایی نبرد مجبور است برگردد به شاعر.
اما مفهوم تنها مؤلفهای نیست که بنا باشد به ذات برسد... شعر حجم تقابلی میان هستی و نیستی میتواند باشد بین مفهوم و نامفهوم و بهظاهر میخواهد بستر ظاهر را فراموش کند و حادثه را در بن و لایههای خود نشان بدهد و این نگاهی است که به شعر حجم میتوانم داشته باشم؛ ولی فضای موجود در شعر حجم بستر ثابتی را معرفی نکرده که بتوانم بگویم جهات ابتدا و انتهایش در این سیر میتواند باشد و فقط نشانگر شده که نگاه به انسان اشیا و جهان و… آنچه که مؤلفه است خود مؤلفه نیست؛ در لایه و ماورای دیگری یا در هجرت یا مخالف دیگری وجود دارد.
باوجوداین شعر حجم میتواند زوایای فتوحی دیگری را هم در خود جا بدهد و یک موسیقی درونی را درون خود متصور بشود و حتی دست از سازش با ماورای دیدار بردارد و هویت را در اصل خودش هم به چالش بکشد.
شعر مسیر درجا زدن نیست و شعر حجم که بانیان آن به شکلی ناب به بستر آن پرداختهاند میتواند مسیرهای تازهتری کشف نماید؛ چرا که گستردگی صادقانهای را در اصالت این نگاه شعری را میتوان دید.
همگام شدن در اندیشههای روز و نسل جدید و رسیدن به یک ادبیاتی که وسیع باشد در حوزه شعر که بتواند زبانها و فرهنگها را در خود توجیه نماید، تلاش زیادی میخواهد تا موجی که برخواسته مضامینش را شکل درست و قابل تأملی بدهد و بتواند خودش پشتوانه شعری خودش بماند در فرازونشیب زبان و فرهنگ و تفکری که تلاش آن رسیدن به کمال انسانی است. مستلزم اندیشهای نو و نگاهی نو و دغدغه است. بههمینمنظور شعر حجم را نباید محدود به زوایای نگاه و نگرش و تفکری کرد که قبلاً دربارهی آن چینش و نشانهگذاری شده و یافتههای آن را در همان اعترافاتی که نشأت گرفته از شاعرانی است که شهامت حرکت را فقط در رفتار حضور اولیه خود دیدهاند و نتوانستهاند این پشتوانه ادبی را شکل کاملتری بدهند.
با این اشاره به اتفاقات شعری حجم که در گیجی خودش دستوپا میزند؛ نه اینکه ضعیف است، نه اینکه محدودیتش نمیتواند رها باشد؛ بلکه میزبان خوبی در حقیقت یک رهایی نمیتواند باشد و درعینحال آنچه که مسلم است پهنهی خود شعر است که ترجیح میدهد در جسارت خود باقی بماند؛ جسارتی که میتواند واقعیات را به چالش قرار بدهد و این نگاه به یقین خود شعر میتواند باشد اما جسارتی که ضعیف باشد جسارتی که به باورهای کوچک و بزرگی که میتواند پذیرا باشد تن نمیدهد باعث تزلزل در مطلوبترین شکل خودش میشود.
ادامه تحلیل را از طریق لینک زیر در سایت ماهگرفتگان دنبال کنید.
https://mahgereftegi.com/3637/
لینک دریافت پیدیاف شماره هفتم فصلنامهبینالملليماهگرفتگی/ پاییز ۱۴۰۳:
https://mahgereftegi.com/3503/
#فصلنامه_بین_المللی_ماه_گرفتگی
#سال_دوم
#شماره_هفتم
#پاییز_۱۴۰۳
BY خانهجهانی ماهگرفتگان
Share with your friend now:
tgoop.com/khaneye_jahani_mahgereftegan/2464