tgoop.com/khashatra/39979
Last Update:
✅ از این رو اشوزرتشت با اشارهای گذرا به بنیان هستی، گفتگو را به تجلی این دو گوهر متضاد، در اندیشه ی انسان میکشاند و با بحث درباره ی تضاد منشی، چگونگی به وجود آمدن نیکی و بدی را توجیه می کند. و به این ترتیب انسان را تشویق میکند تا آگاهانه و آزادانه نیکی را برگزیند و با بدی به مبارزه برخیزد.
به این ترتیب اشوزرتشت با مطرح کردن وجود دو گوهر بنیادی از یک سو و عملکرد آن در اندیشه ی انسان از سوی دیگر میپزدازد و بدینگونه با تشریح آثار و نتایج آن در زندگی انسان، موضوع را از حوزه ی تخیّل و تفکّرِ محض، به میدان واقعیت و عمل هدایت میکند.
✅ وجود بدی در جهان، همواره نظیر فیلسوفان و اندیشمندان بزرگ را به خود جلب کرده است. و هر کدام کوشیدهاند تا بر پایهی دانش ویژهی خود آن را به گونهای توجیه کنند.
از یک سو در بینش پیامآوران راستین، سرشت خداوند یکتا تنها نیکی، راستی و سازندگی است. نهاد خداوند سرشار از ویژگیهای نیک است. و بدی و ناراستی در آن جای ندارد. پس از این دیدگاه، کژی و کاستی، دروغ و بدی، از ذات پروردگار بروز نمیکند. به تعبیر دیگر، در آفرینش خدای یگانه پدیدهای با ارزشِ«بد» وجود ندارد.
از سوی دیگر در جوامع بشری «بدی» واقعیت دارد. بدی را میتوان دید، میتوان شنید و میتوان احساس کرد. دروغ و درویی، فریب، ستم، زورگویی، چپاول، کشتار و... این ها همه هستند و
«بد» هستند. پس این بدیها از کجا آمدهاند؟
آفریدهی جهان که «یگانه» است و جز او آفریدگاری نیست. آفریدگار یگانه هم که جز نیکی چیزی را نیافریده است و بدیها در آفرینش او نیستند. اما «بدی ها» وجود دارند، و چنان آشکارند که نمی توان وجودشان را انکار کرد یا در بودن شان هتا تردیدی به خود راه داد. اشوزرتشت علت وجود بدی ها در جوامع انسانی، را این چنین دریافته است :
◀️ (این دو گوهر همضاد و متضاد، چون در اندیشه پدیدار شوند، نیکی و بدی به وجود میآید، آن گاه دانا نیکی را برمیگزیند و نادان بدی را ).
(👈 گاتاها هات ۳۰ بند ۳)
۶
@khashatra
BY وُهومَن اَمشاسِپَند
Share with your friend now:
tgoop.com/khashatra/39979