tgoop.com/khashatra/40720
Last Update:
✅ نخستین کسی که به قول نویسنده ی دینکرد کتب پراکنده ی زرتشتی را امر به جمع آوری و تدوین نمود ولخش Valakhsh یا بلاش پادشاه اشکانی بود.
چون به روایتی چهار تن و به روایت دیگر پنج تن از پادشاهان اشکانی به نام بلاش معروف بوده اند. ما به درستی نمی دانیم که مقصود نویسنده ی دینکرد كدام يک از این پادشاهان است.
دار مستتر James Darmestetar مستشرق و اوستا شناس معروف فرانسوی حدس میزند که بلاش اول (۵۱ تا ۷۸میلادی) که در تاریخ به زهد و تقوی نامدار است باید نخستین گرد آورنده ی اوستا باشد.
در صورتی که عده ای دیگر از اوستا دانان بلاش سوم را که در سال های ۱۴۸ تا ۱۹۱ میلادی در ایران سلطنت کرد همان کسی می دانند که نویسنده ی دینکرد از او یاد کرده است.
پس از برچیده شدن خاندان پادشاهی اشکانی در سال ۲۲۶ میلادی اردشیر بابکان سرسلسله ی دودمان ساسانی زمام امور را به دست گرفت. این پادشاه که جدش ساسان نگهبانی آتشکده ی معروف آناهیتا را در پارس به عهده داشت و خود به قول فردوسی، همش پادشاهی و هم موبدی، بود با كمک هیربدان هیربد دانشمند دربارخود تنسر (۱) به جمع آوری کتب پراکنده ی زرتشتی و احیای رسوم آیینی به طور جدی همت گماشت.
-----------------------------------
۱ - تنسر Tenser هیربدان هیربد دربار اردشیر بابکان به قول مسعودی از ابنای
ملوک الطوایف بود و پدرش در فارس شهریاری داشت، ولی تنسر از آن چشم پوشید و تقوی اختیار کرد و در بسط سلطنت اردشیر خدمات شایان نمود.
نامه ای که تنسر از طرف اردشیر به جستغشاه (گشنسب شاه) پادشاه تبرستان و فرشوادگر نوشته و او را به اطاعت اردشیر دعوت می نماید تا به امروز موجود است این نامه را ابن مقفع در سده ی هشتم میلادی به عربی ترجمه کرده و قریب پنج سده بعدا بن اسفندیار مولف تاریخ تبرستان آن را از عربی به پارسی برگرداند.
۵۸
@khashatra
BY وُهومَن اَمشاسِپَند
Share with your friend now:
tgoop.com/khashatra/40720