tgoop.com/majmaqomh/3908
Last Update:
#یادداشت
🟣ارکان بعثت؛ اخلاق و عقلانیت
🏷#محمد_هادی_زاهد_غروی در این یادداشت، بعثت پیامبر اسلام(ص) را از دریچه دو رکن اساسی، یعنی اخلاق و عقلانیت، مورد بررسی قرار میدهد. او با استناد به آیات و روایات، نشان میدهد که این دو عنصر نهتنها زیربنای اهداف بعثت هستند، بلکه پیوندی عمیق با خاتمیت پیامبر(ص) دارند و راهنمایی برای زیست سالم فردی و اجتماعی در هر عصر و زمان به شمار میروند. نویسنده تأکید میکند که فهم و عمل به این دو اصل، کلید درک معنای واقعی بعثت و اثرگذاری خاتمیت است.
✂️برشی از متن :
🔖خداوند در قرآن تزکیه (زیست اخلاقی) و آموزش کتاب و حکمت (زیست عقلانی) را هدف بعث پیامبران برمیشمارد: «هُوَ الَّذِي بَعَثَ فِي الْأُمِّيِّينَ رَسُولًا مِنْهُمْ يَتْلُو عَلَيْهِمْ آيَاتِهِ وَيُزَكِّيهِمْ وَيُعَلِّمُهُمُ الْكِتَابَ وَالْحِكْمَةَ وَإِنْ كَانُوا مِنْ قَبْلُ لَفِي ضَلَالٍ مُبِينٍ» (جمعه، 2) (اوست كه در ميان نانويسندگان(عرب)، پيامبرى از خود آنان برانگيخت كه بر ايشان آياتش را مىخواند و آنها را پاكيزه مىگرداند و به آنان كتاب(قرآن)و فرزانگى مىآموزد و به راستى پيش از آن در گمراهى آشكارى بودند).
🔖باری اکنون برماست که روشن کنیم زیست اخلاقی وعقلانی در هر دوره و زمانی چه معنا و باری دارد. منظور پیامبر(ص) از تکمیل و آموزش مکارم اخلاق، تنها بیان چند فضیلت و رذیلت اخلاقی نیست، که عقل آدمیان نیز بدون بعثت انبیاء بدان راه مییافت. همچنین برانگیختن و تکمیل خرد آدمیان نیز معنایی بسی عمیقتر از چند قاعده اصولی در فقه و اجتهاد در فروع دینی است.
🔖هدف بعثت باید بهگونهای تعریف و فهم شود که خاتمیت دارای اثر شود و واژهای تهی از معنا نگردد. از اینرو باید دو معیار اخلاق و عقل را فرا راه خود قرار دهیم و در فهم متون دینی، استباط و اجتهاد احکام، کنشهای سیاسی و اجتماعی و به طور خلاصه در انجام همه امور باید از دو معیار اخلاق و عقل بهره ببریم.
📎 پیوند به متن کامل این یادداشت
🌐https://www.tgoop.com/majmaqomh
BY مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم
Share with your friend now:
tgoop.com/majmaqomh/3908