tgoop.com/mazdakpanjehee/640
Last Update:
کارگاه شعر و نقد شعر گروه شعر فارسی خانهی فرهنگ، علیرغم برودت هوا در عمارت خانهی فرهنگ با محوریت سخنرانی دکتر زهرا حیدری با عنوان «شعر مردم نگارانه یا مردمنگاری شاعرانه» و شعرخوانی سیزده تن از شاعران حاضر در نشست برگزار شد.
دکتر زهرا حیدری شاعر و جامعهشناس پیرامون عنوان سخنرانی برای اعضای کارگاه شعر فارسی خانه فرهنگ گفت: با این که شعر همچنان در نوشتارهای علمی به حاشیه رانده میشود، اما مدتی است از سوی تعدادی از مردم نگاران جهان بهعنوان شکل و روشی معتبر از بازنمایی، در تحقیقات کیفی شناخته شده است، به معنی استفاده از شعر به عنوان جایگزینی برای استعارههای سیستمی مانند «اهداف» و «استراتژیها» که در گفتمان آموزشی غالب هستند. آنها به دنبال روشهای جدید و تجربی هستند که درک جدیدی از زندگی فرهنگی ارائه کنند و با استفاده از ژانرهای مختلفی مانند رمان، زندگینامه و شعر نمونههای تجربی قابل توجهی در مردم نگاری خلق کردهاند.شعر مردمنگارانه، علاوه بر اینکه یک فرم هنری است، بهعنوان ابزاری برای بازنمایی زندگی فرهنگی و اجتماعی افراد بهکار میرود اما، شعر مردم نگارانه را نباید با «مردمنگاری شعر» اشتباه گرفت. مردمنگاری شعر بیشتر بر اصول زیباییشناختی شعر شفاهی بومی تمرکز دارد، در حالی که شعر مردمنگارانه یکی از شیوه های ارائه پژوهشهای میدانی انسانشناسان است.
نقشی که شعر در مردمنگاری ایفا میکند، بهخصوص در حوزهی انسانشناسی، که محققان از آن به عنوان رسانهای برای بیان ارتباط همدلانه با سوژههای تحقیق برگزیدهاند، ایجاد فضاهای شناختی و احساسی جدید با جابهجایی مرزهای روششناختی است.
دلایل این گروه از مردمنگاران برای ارائه شعری پژوهشهایشان، ویژگیهای خاص شعر بهعنوان یک هنر، یک کنش و یک رشته است که میتواند رویکردهای جدیدی در پژوهشهای اجتماعی ایجاد کند و از خطی بودن و سادهسازی پرهیز کند.
تآکید بر بازآرایی دادههای پژوهشهای میدانی و فرم گرافیکی شعر، شامل استفاده از پایان خطوط، آغاز خطوط و طول خطوط برای تأکید و تفکر بر جنبههای خاصی از توضیحات و توصیفها را بهعنوان یک اصل در نظر میگیرند.
در پایان چند شعر از «دیوید هانائر» به عنوان نمونههایی از شعرهای مردم نگارانه برای حاضرین خوانده شد که بیانگر آن بود، هر شعر روایت یک سرباز آمریکایی از تجربیاتش در جریان جنگ دوم عراق در سال ۲۰۰۳ است. یافتههای هانائر محصول مصاحبههای عمیق با آنهاست و هدف اصلی این بوده که از طریق شعر تجربیات و خاطرات سربازهای آمریکایی که غیرداوطلبانه و به اجبار در جنگ دوم عراق و آمریکا حضور داشته است را برای بررسی و تأمل بیشتر مخاطبان ارائه کند. هدف کلیتر این بوده است که با هدف سیاسی سعی در ارائه وزنی در تقابل با ساختارهای بلاغی رایج جنگ عراق و آمریکا و شرکتکنندگان در آن در تمام طرفهای درگیر داشته باشد.
در ادامه این کارگاه، ماهان نظام وست، صالح محزون، رها برکنار، هانیه برزگر، پورعبدالله، آیدا برنو، معصومه یوسفی، مریم شجاع، زهرا حیدری، سعیده لطفی، سادن فرخی، حامد رضوی و مزدک پنجهای شعر خواندند.
@mazdakpanjehee
BY سنگپشت ِ مزدک پنجهای
Share with your friend now:
tgoop.com/mazdakpanjehee/640