tgoop.com/mousavizanjany/12729
Last Update:
مسئله --۲۵۶-- #حج
اگر کسی اهل مکه است رفت بیرون از مسافت حج افراد و قران ، یعنی در عصر ما بیش از ۵۰۰ کیلومتر و در عصر رسول خدا ۲۴ کیلومتر سپس برگشت به مکه حالا در حین ورود به مکه احرام را به نیت حج افراد یا قران کند و یا تمتع؟
دو روایت می گوید به نیت حج تمتع احرام ببندد.
به نظر قاصر حقیر نمی شود به این دو روایت عمل کرد. چون اگر این دو روایت مال امام باشد حتماً باید در بیش از ۵۰ روایت که می فرماید وظیفه اهل مکه افراد و یا قران است قید بزند مگر اهل مکه ای که مسافر است . که نزده اند.
در روایت ابن شاذان کل مسلمین باید حج تمتع کنند ،و دائره حج افراد و قران منحصر در اهل مکه و مردم داخل در حوزه نماز و روزه اتمام است. که آن روز حدود ۲۴ کیلومتر بوده است.
مسئله --۲۵۷-- یکی از پر اختلاف ترین مسائل در باب حج این است :👇
انسان ساکن در بیرون از حوزه حج افراد و قران که حوزه حج تمتع است چقدر در مکه بماند و مجاور باشد و زندگی کند تا حج تمتعش منقلب به حج افراد و یا قران شود.
ده روایت در این خصوص ثبت کرده اند ولی مشهور به دو تای آن عمل می کنند که دو سال ماندن را می رساند ، و اکثر باقی روایات می گوید یکی دو سال بماند کافی است و بعضی هم کمتر از یک سال را معیار می دانند.
اما ما به این نتیجه رسیدیم معیار یک سال است و یک سال به بالا .
چرا ؟ چون اولا ً: چهار روایت مال موسی ابن القاسم البجلی است ، اما او در یک روایت از عبدالرحمن عن حماد ابن عیسی نقل می کند که ملاک ۲ سال ماندن است.
ثانیا : او از محمدابن عذافیر نقل می کند که اتمام کامل دو سال ملاک است .!
یعنی پس از ورود به سال سوم باید حج افراد کند.!
ثالثا : موسی ابن القاسم روایت سومش را بجای عبدالرحمن ، از ابن ابی عمیر نقل می کند که ملاک یکی دو سال است یعنی یک سال هم کافی است!.
پس خود این سه روایت در درون خود حامل معانی متفاوت است .و یک راوی بیشتر ندارد و آن هم موسی ابن القاسم است ، و در واقع خبر واحد است و نه متعدد که در کتب فقهی دو روایت حساب فرموده مطابق یکی که ۲ سال اقامت باشد فتوای داده اند .! در یکی در ورود به سه سال .
در دومی در دو سال ماندن و در سومی در یک سال ماندن کافی است !!
پس ۱۰ روایت تبدیل شد به ۸ روایت آن هم دارای سه حکم متفاوت ! . و روایت چهارم از محمد ابن مسلم است که یک سال ماندن ملاک است. و روایت پنجم مال عبدالله ابن سنان است و آن نیز یک سال ماندن در مکه را کافی می داند.
باقی روایات یا دال بر شش ماه و یا دال بر پنج ماه است ،و همچنین گاهی مشکل سندی دارند و گاهی مشکل محتوائی .
🔹نتیجه این شد در سه روایت صحیحه و دارای سه طریق مستقل یک سال سکونت را کافی می دانند و آن روایاتی که می گوید یکی دو سال هم متضمن صحت یک سال است . پس روایاتی که کمتر از یک سال را ملاک می دانند معرض عنه الاصحاب است.
چون توان تعارض با روایات دال بر یک سال ندارند.
بعلاوه در سال حج تکرار می شود حکم مصداق پیدا می کند .و اینکه امام می فرمایند :(( یکی دو سال در مکه بماند کافی است ))
این شکل عرفی بیان احکام است.
کف بقاء یک سال است .
احکام اعیاد ، احکام روزه ، احکام خمس احکام زکات ، همه و همه دور سال می چرخند .و نه دو سال . در اسلام هیچ حکمی روی دو سال مستقر نیست. در هر حال در این مسئله هم با مشهور همگام نیستیم.
کانال مشکات در ایتا.............👇
https://eitaa.com/meshkat_ahlebeit
کانال مشکات در تلگرام👇
https://www.tgoop.com/mousavizanjany
BY مشکات اهل بیت(ع)
Share with your friend now:
tgoop.com/mousavizanjany/12729