tgoop.com/my_project_75/978
Last Update:
قسمت دوم: چرا خداوند از ما عبادت عملی میخواهد؟
یکی از جلوههای این «تقلیل» به حداقل رساندن حرکتها و محدودسازی هر چه بیشتر اعمال عبادی به درون است. این با «کم تلاشی» انسان معاصر هم ارتباط دارد. انسان معاصر نمیخواهد تلاش خود را در غیر آنچه سود مستقیم مادی میدهد صرف کند، حتی اگر آن سود متوجه دیگران باشد از نظر او و نگاه او به نیکوکاری موجه است.
از این رو معنویتخواهان غربی سعی کردند با دور زدن کلیسا و آنچه «ادیان ابراهیمی» میخوانند به شرق دور توجه کنند و شعائری گزینشی شده را از آنجا وارد کنند. در این شعائر حرکات عبادی به حداقل رسیده و در مواردی محدود به تکرار برخی جملات و اوراد است که معمولا در حالت نشسته انجام میشود. البته این اقتباس از شرق هم گزینشی بوده و موارد پرهزینه یا دشوار را حذف کردهاند.
همین حرکات محدود و اوراد تکراری هم برای انسان غربی یک «فایده» دارد. رسیدن به آرامش و صفای درونی با کمترین تلاش. فراموش نکنیم که در این «شعائر» شرق دور، موضوع خدا کاملا فراموش شده و انسان بیشتر طرف طبیعت است یا بیشتر با درون خود در ارتباط است.
تفاوت این نگاه به شعائر با شعائر اسلامی و دیدگاه اسلام آن است که در عبادت اسلامی، زندگی و مرگ و همه چیز انسان از آن الله است. با نگاهی گذرا به عبادات و شعائر اسلامی به راحتی میتوان فهمید که این عبادتهای بسیار متنوع و گستردهاند و همه وجود انسان را درگیر میکنند. و بلکه حتی خشوع بیرون، نشان از خشوع درون است. حدیفه بن یمان رضی الله عنه مردی را دید که در نماز با ریشش بازی میکند، پس فرمود: «اگر دل این خاشع بود، اعضای بدنش نیز آرام میگرفت». و این یعنی رابطه محکمی میان آرامش درون و آرامش بیرون وجود دارد و این دو به هم مرتبط هستند.
هر انسانی گرایشها و سلایق خودش را دارد. عدهای خلوت را دوست دارند و طبعا عبادات خلوت برایشان خوشایندتر است و عدهای اجتماعیتر هستند و خواهان عباداتی هستند که در جمع باشد. برخی اهل جنب و جوش هستند و برخی آرام. برخی سخاوتمندانه میبخشند و برخی به سختی. برخی اهل سفر هستند و برخی خیر. همه اینها باعث میشود عبادات هم متنوع شوند تا «پیروی» انسان ثابت شود. دوستی و محبت وقتی ثابت شود که امر محبوب در هر حالی اجرا شود نه آنکه وابسته به سلیقه و دلخواه شخص باشد.
عبادت نیز متوجه پروردگار متعال است و از این رو بنده نیز باید از عبادتش خشنودی او را بخواهد نه خشنودی خود را. هرچند خشنودی خداوند قطعا به خشنودی فرد هم منتهی میشود.
والله اعلم
BY پروژههایم | My Project
Share with your friend now:
tgoop.com/my_project_75/978