tgoop.com/naghd_com/1052
Last Update:
▫️ سرمایه: فرآیند رابطهی اجتماعی
▫️ نکاتی در حاشیهی مطالعهی گروندریسه
جلسهی چهارم- «فصل سرمایه » (2)
10 نوامبر 2024
کمال خسروی
📝 توضیح نقد: پس از انتشار ترجمهی فارسی گروندریسه، کمال خسروی درسگفتارهایی را درباره این اثر آغاز کرد که متاسفانه به دلیل بروز بیماری او ادامه نیافتند. متن بازنوشت آخرین درسگفتار (بهمن 1400) اینک آمادهی انتشار است و ما به این امید که سلسلهی گفتارها ادامه یابد، آن را در اختیار خوانندگان میگذاریم.
🔸 در مقایسه بین «کار مزدی و سرمایه» و کاپیتال جلد سوم، عناصر اصلی در تعریف سرمایه بهمثابهی رابطهای اجتماعی، در هر دو منبع مشترک است، اما لحن و تأکید بر هرکدام از این عناصر، بهنحوی متفاوت گذاشتهشده است. در «کار مزدی و سرمایه»، تأکید بیشتر بر امر وارونگیِ این رابطه است، و در جلد سوم سرمایه و در سراسر کاپیتال بهطور کلی، تأکید بر هویت محصول کار در یک دورهی اجتماعی معین بهمثابهی ارزش است.
🔸 ما در گروندریسه، در واقع با حضور هردو تأکید بر عناصر اصلی در تعریف سرمایه مواجه هستیم، اما با این امکان و موقعیت که ــ یعنی امکان حضور در اتاق فکر مارکس ــ به وجهی تفصیلیتر با این دو جنبه روبهرو هستیم و عنصر یاریدهنده در اینجا برای فهم بهتر ایندو جنبه، واردکردنِ مشخصهی دیگری، یعنی مقولهی فرآیند است. مارکس در ص 191/190 میگوید: عدهای سرمایه را بهمثابهی یک چیز میفهمند و نه یک رابطه. بعد به توضیح نظر خود و تعریف سرمایه میپردازد و سه نکته، در این تعریف ذکر میکند. ما در بحث امروز جا به جا به این سه نکته برمیگردیم و بر ویژگیهای گروندریسه تأکید میکنیم. یکی) اینکه میگوید برای تعریف سرمایه، خودِ سرمایه پیشفرض گرفته میشود؛ ــ توضیح مارکس در اینجا، برای استدلال این نکته، کمک چندانی نمیکند، هرچند دلیل اصلی در همین نکته نهفته است ــ و میگوید: «زیرا سود عبارتست از رابطهی معین سود با خودِ سرمایه» (ص 191)، یعنی در سود، خودِ سرمایه، پیشفرض گرفته میشود. دوم)، سرمایه یک رابطهی ساده نیست، بلکه یک فرآیند است. و سوم) سرمایه باید در همهی لحظات و وجوه وجودی خود، همیشه سرمایه باقی بماند. یعنی در طول این فرآیند، علیرغم دگردیسیها، تعینهای شکلی گوناگون، کماکان سرمایه باقی میماند. این، سه نکتهایست که مارکس عجالتاً برای ورود به مبحث سرمایه عنوان میکند.
🔸 پس در گروندریسه تأکید مارکس هم بر [اول] وارونگیست، و هم بر سرمایه، بهمثابهی [دوم] مجموعهای از ارزشها ــ سرمایه، به این دلیل، یک رابطهی اجتماعیست، چراکه تبلور ارزش است ــ و، سومین نکته و مهمتر، اینکه سرمایه یک فرآیند است و این فرآیند چیزی نیست جز فرآیند ارزشآفرینی و ارزشافزایی. برای ورود به روند استدلال مارکس، باید ببینیم که منظور او از اینکه سرمایه، خود را پیشفرض میگیرد، چیست؟ و چرا سود را ناشی از رابطهی سرمایه با سرمایه میداند؟...
🔹 متن کامل این درسگفتار را در لینک زیر بخوانید:
https://wp.me/p9vUft-4oi
📌جلسات پیشین:
▫️جلسهی اول: «فصل پول»
▫️جلسهی دوم- ویژگی «پول» در گروندریسه
▫️جلسهی سوم – تعیّنِ شکلی و دامنهی تجرید- فصل سرمایه (1)
#گروندریسه #کمال_خسروی
👇🏽
🖋@naghd_com
BY نقد
Share with your friend now:
tgoop.com/naghd_com/1052