tgoop.com/ofoghroydad/27324
Last Update:
خبری جالب:
رویکردی جدید جامعه علمی برای درک بهتر آگاهی حیوانات با همکاری دانشمندان و فیلسوفان
گروهی از پژوهشگران رویکردی نوین برای درک بهتر آگاهی در حیوانات پیشنهاد کردهاند که میتواند به روشنتر شدن شباهتها و تفاوتهای میان موجودات زنده کمک کند. این مقاله که در مجله Science منتشر شده است، روش «نشانگر» را معرفی میکند که بهوسیله آن میتوان ویژگیهای رفتاری و آناتومیکی مرتبط با پردازش آگاهانه در انسان را شناسایی کرده و به دنبال ویژگیهای مشابه در سایر موجودات بود.
نویسندگان مقاله، کریستین اندروز، استاد فلسفه در دانشگاه یورک، جاناتان برچ، استاد فلسفه در مدرسه اقتصاد و علوم سیاسی لندن، و جف سبو، استاد در دپارتمان مطالعات محیطی دانشگاه نیویورک، بر این باورند که پیشرفت در علم آگاهی حیوانات میتواند به پاسخدهی به سؤالات بنیادین درباره ماهیت آگاهی و بهبود درک ما از ذهن انسان کمک کند.
این مقاله تقریباً یک سال پس از «اعلامیه نیویورک درباره آگاهی حیوانات» منتشر شده است؛ اعلامیهای که پشتوانه علمی برای وجود آگاهی در تمام مهرهداران و بسیاری از بیمهرگان را نشان میدهد و تاکنون بیش از ۵۰۰ دانشمند و پژوهشگر در سراسر جهان آن را امضا کردهاند.
فلاسفهای مانند جرمی بنتام و دانشمندانی همچون چارلز داروین پیشتر به سؤالات مرتبط با آگاهی حیوانات پرداختهاند. جان استوارت میل در اواسط قرن نوزدهم به چالش ارزیابی گسترده آگاهی اشاره کرده بود. با این حال، تا قرن بیست و یکم، نظریهای قطعی درباره آگاهی به دست نیامده و همچنان اختلافنظرها و عدم قطعیتها درباره گستره آگاهی در قلمرو حیوانات وجود دارد.
در مقاله خود، اندروز، برچ و سبو رویکردی را توصیف میکنند که شامل «شناسایی بُعد خاصی از آگاهی»، مانند تجربه درد یا دیدن یک شیء، و سپس «جستجوی شواهدی است که نشاندهنده حضور (یا عدم حضور) چنین نشانگرهایی در گونههای مورد نظر باشد».
آنها همچنین بر لزوم پژوهشهای جدید در ابعاد مختلف آگاهی، فراتر از تجربه درد، و استفاده از روشهای غیرتهاجمی در تحقیقات تأکید میکنند. با این حال، آنها به محدودیتهای نشانگرهای منفرد در ارائه شواهد قوی بهتنهایی اذعان دارند.
بهعنوان مثال، رفتارهای زبانی نشانهای از انواع خاصی از تفکر و احساسات آگاهانه در انسان است، اما همانطور که مدلهای زبانی بزرگ که مکالمات انسانی را شبیهسازی میکنند نشان میدهند، رفتارهای زبانی بهتنهایی شواهد قوی برای آگاهی در سیستمهای غیرانسانی محسوب نمیشوند.
با وجود این چالشها، نویسندگان بر اهمیت ادامه کاوش در این زمینه تأکید میکنند. آنها نتیجه میگیرند: «این ایده که احتمال واقعی وجود آگاهی در تمام مهرهداران و بسیاری از بیمهرگان وجود دارد، ممکن است در نهایت با زبانی با اطمینان بیشتر جایگزین شود. اما تا زمانی که شواهد محدود و مختلط باقی بمانند، مهم است که ذهنی باز داشته باشیم و برای یادگیری بیشتر تلاش کنیم.»
این رویکرد نوین میتواند به درک عمیقتری از آگاهی در حیوانات منجر شود و پیامدهای مهمی برای اخلاقیات و رفاه حیوانات داشته باشد. با پیشرفت در این حوزه، ممکن است نیاز به بازنگری در شیوههای برخورد با حیوانات و سیاستهای مرتبط با آنها احساس شود.
سام آریامنش/ phys
Kristin Andrews et al, Evaluating animal consciousness, Science (2025).
DOI: 10.1126/science.adp4990.
www.science.org/doi/10.1126/science.adp4990 🥇