tgoop.com/philosophyofss/110
Last Update:
مسئلۀ تناهی
هایدگر تأکید میکند «مسئلهٔ تناهی»، همان جایی است که در آن، «ما با هگل تلاقی پیدا میکنیم» (همان، ۵۳). او نخست میگوید «روشن است که هگل دقیقاً تناهی را از فلسفه بیرون رانده است، آن هم بدین معنا که آن را رفع و حفظ کرده است» (همان، ۵۵).
اما باید پرسید کدام تناهی در فلسفهٔ هگل رفع و حفظ میشود: «اما این پرسش باقی میماند که آیا آن تناهی [یعنی تناهیِ رفع و حفظ شده]، آنگونه که در فلسفه، پیش از هگل تعیینکننده بود [و هگل از آن گذر کرده است]، همان تناهیِ آغازین و آن تناهیای است که حقیقتاً در [ذاتِ] فلسفه نهاده شده بود، یا آنکه صرفاً یک تناهیِ عارضیای است که فلسفه آن را به اجبار به همراه داشته است» (همان).
با همین طرح پرسش مهم، به روشنی ملاحظه میشود که هایدگر میخواهد از طریق تمایز گذاشتن میان «تناهیِ آغازین»، که ذاتیِ فلسفه است و آنچه را که او در اینجا «تناهیِ عارضی» میخواند، - یعنی همان چیزی که هگل بهنحو دیالکتیکی بر آن غلبه و از آن عبور میکند –نه تنها از تناهیِ مورد نظرِ هگل فراتر برود، بلکه حتی میخواهد تناهیِ استعلایی و هستیشناسانهٔ خویش را در مرتبهای بنیادینتر از مطلقِ هگلی قرار دهد. این تلاش هایدگر، با صراحت تمام در پرسشِ دوم او در ادامهٔ پرسش نخست آشکار میگردد:
«باید پرسید که آیا اتفاقاً عدمِ تناهیِ هگل، خود از همین تناهیِ عارضی سربرنیاورده است، تا سپس با بازگشت به آن، آن را در خود محو کند؟» (همان). بدین ترتیب، «تلاقیِ» هایدگر با هگل بر سر «مسئلهٔ تناهی»، به هیچ وجه بدین نحو صورت نمیگیرد که هایدگر بخواهد در مقابلِ گذارِ دیالکتیکی از تناهی در فلسفهٔ هگل موضع بگیرد تا اینکه در نهایت، مطلق و نامتناهیِ هگلی را نفی کند و در برابر آن، بار دیگر تناهیِ رفعشده را به مثابهٔ بنیادِ فلسفه بر کرسی بنشاند.
برشی از کتاب
تناهی استعلایی؛ پژوهشی دربارۀ هستیشناسی بنیادین هایدگر
نوشتۀ احمد رجبی
#فلسفه_علوم_اجتماعی
#فلسفه_و_علوم_اجتماعی
#هایدگر_و_علوم_اجتماعی
#تناهی_استعلایی
#برش_کتاب
@philosophyofss
BY فلسفه علوم اجتماعی دانشگاه تهران
![](https://photo2.tgoop.com/u/cdn4.cdn-telegram.org/file/PC6htvJcDWzKIfYyjPHoHtUBeGSJZK3emgKZpQhmgQbkNvCvxGaU6JWdGQkMwcdJLMjv3ohGmm5WIq-dCyfT4F9pPk9Ko7HrMQyLcG6zZlYocuJPQu4HRTRhTSQupGNipi7y_pl-ewpWN8vV0zB_22HY_H0VNz_BN-ehbjeoYeKPfJWjtyd2J3FmnKmDdKZcfdI6kv3Fr3h_IjLkrinBwmaqpx6G5mxOEw_mzcovBJQUjI0HZ2dmh3H8gIowzA71R-KWM1QjHLhMdlYHFtoURIjNpl3cfNewO-5lcWyIOiiP2TU6_tj9i8tX12esRtzQfVL6MkbGOaPHakjFcTgb-w.jpg)
Share with your friend now:
tgoop.com/philosophyofss/110