tgoop.com/philosophyofss/21
Last Update:
نقش فلسفه در سامان جامعهشناسی امیل دورکیم
برخی اندیشمندان بهشیوههای گوناگونی در ارتباط ضروری و عمیق و دیرینهٔ فلسفه و علوماجتماعی تردید میافکنند و بر این باورند که علوماجتماعی دارای گسترهای بهکلی متفاوت و مستقل از فلسفه است.
افزون بر دلایل و استدلالهای منطقی (نیازهای علوم به فلسفه) میتوانیم دلایل و شواهدی تاریخی از جامعهشناسی نیز برشمریم که این نیاز و ارتباط را به اثبات میرساند.
اهالی جامعهشناسی در این نکته کمتر تردید دارند که دورکیم برای اولینبار درصدد اثبات جامعهشناسی بهعنوان علمی مستقل برآمد؛ البته دربارهٔ میزان موفقیت او در دستیافتن به این هدف، اختلافنظرهایی بین اندیشمندان جامعهشناسی وجود دارد.
نکتهٔ جالب اینکه دورکیم بهعنوان اولین جامعهشناس رسمی و مستقل در تاریخ این علم، با نوشتن کتاب قواعد روش جامعهشناسی نهتنها نیاز هر علم از جمله جامعهشناسی به فلسفه را تبیین کرد، بلکه بر ارتباط ضروری و عمیق همه ٔعلوم به فلسفه صحه گذاشت و این گزاره را بهطور مشخص، برای جامعهشناسی اثبات کرد.
دورکیم در کتاب قواعد روش جامعهشناسی، چنانکه از اسم و عنوانهای آن پیداست، بهطور مشخص، در گسترهٔ فلسفهٔ علوماجتماعی و معرفتشناسی و هستیشناسی جامعهشناسی پژوهش کرد و کوشید شالودههایی برای علم جدیدی فراهم آورد که سودای تأسیس آن را در سر میپروراند.
دورکیم پس از تلاش برای معرفی و بهاثباترساندن موضوع مستقل و متمایز جامعهشناسی از دیگر علوم نزدیک به آن، همۀ توان خود را به کار گرفت تا راه دستیافتن به معرفت جامعهشناسانه را تئوریزه کند و به این ترتیب، اولین اثر کلاسیک فلسفهٔ جامعهشناسی در گستره این علم را نوشت.
سیدمحسن ملاباشی
@philosophyofss
#فلسفه_علوم_اجتماعی
#دورکیم
#قواعد_روش_جامعه_شناسی
#جستار
BY فلسفه علوم اجتماعی دانشگاه تهران
Share with your friend now:
tgoop.com/philosophyofss/21