tgoop.com/philosophyofss/273
Last Update:
فلسفۀ علوم اجتماعی قارهای در برابر سنت انگلیسیآمریکایی
عجیب است که در فلسفۀ علوم اجتماعی نمیتوان حتی یک کتاب به زبان انگلیسی پیدا کرد که به سنت قارهای اختصاص داشته باشد. حال، این وضعیت شگفت را مقایسه کنید با سیل رسالههای گوناگون در فلسفۀ سیاسی و زیباییشناسی و تاریخ آراء و کتابهای بیشمار دربارۀ صاحبنظران و مکاتب فکری اروپایی. در ضمن، به این تضاد غریب توجه کنید که چقدر به فلسفۀ علوم اجتماعی قارهای کم پرداخته شده و در عوض، چه شرحهای بیشماری در سنت انگلیسیآمریکایی منتشر شده است.
در حقیقت، آثار و نوشتههای انگلیسیآمریکایی جریان غالب فلسفۀ علوم اجتماعی را تشکیل میدهند؛ در نتیجه، این مکاتب انگلیسی و آمریکایی هستند که دستورکار بخش عمدۀ فلسفۀ علوم اجتماعی را بر اساس رویکرد خاص خودشان تعیین میکنند؛ آنها این کار را با تکیه بر اندیشمندان مرجع و مجموعهای از پرسشها و بحثهایی انجام میدهند که با سنت قارهای تفاوت دارند. بدین ترتیب، فلسفۀ علوم اجتماعی قارهای گاه بهکلی حذف و گاه تنها بخشهایی از آن موردتوجه قرار گرفته است.
فلسفۀ علوم اجتماعی قارهای هر کجا که با دستور کار سنت انگلیسیآمریکایی سازگاری نداشته، حذف شده است و تنها در مواردی موردتوجه قرار گرفته که با سرفصلهای «جریان غالب» تطابق داشته است. این بدان معناست که اگر اساساً چیزی به نام فلسفۀ علوم اجتماعی قارهای وجود داشته است، صرفاً جریانی متأثر از پروژۀ بهظاهر کلانتر فلسفۀ علوم اجتماعی انگلیسیآمریکایی محسوب میشود.
البته فلسفۀ علوم اجتماعی قارهای چیزی بیش از جزء کوچکی از مجموعۀ آثار وسیعتر انگلیسیآمریکایی است و برای خودش حوزۀ فکری مستقل و متمایزی به شمار میآید. مکاتب قارهای متفکران مرجع خودشان، پرسشهای خاص خودشان و دستور کار ویژهشان و تاریخ غنی و درازمدت خود را دارند که به یونان باستان و روم و ابتدای مسیحیت باز میگردد. در واقع، همین گذشتۀ باستانی یا بهتعبیری اومانیسم مشخصۀ سنت قارهای است.
پیوند با اومانیسم، مکاتب فکری قارهای را از فلسفۀ علوم اجتماعی انگلیسیآمریکایی متمایز میکند. همین حفظ رابطۀ زنده با گذشتۀ اومانیستی نکتۀ غیرقابلهضمی برای فلسفۀ علوم اجتماعی انگلیسیآمریکایی است؛ چون این سنت بسیاری از دغدغههای اومانیستی را فدای مسائل علمی کرده است. اگر اساساً بتوان در سنت فکری انگلیسیآمریکایی شاهد طغیانی فلسفی علیه علم بود، این طغیان از منظر «مابعد علمی» رخ میدهد که باز هم اومانیسم اولیه در آن بهطور کامل مغفول میماند. بهنظرم من بهترین راه فهم فلسفۀ علوم اجتماعی قارهای این است که آن را برخاسته از اومانیسم بدانیم.
برشی از کتاب فلسفۀ علوم اجتماعی قارهای
اثر ایون شرت
#فلسفه_علوم_اجتماعی
#فلسفه_علوم_اجتماعی_قارهای
#سنت_انگلیسی_آمریکایی
#برش_کتاب
@philosophyofss
BY فلسفه علوم اجتماعی دانشگاه تهران
Share with your friend now:
tgoop.com/philosophyofss/273