tgoop.com/philosophyofss/56
Last Update:
حال و روز فلسفۀ علوم اجتماعی در ایران (۱)
فلسفۀ علوم اجتماعی در ایران در چه حالی به سر میبرد؟
برای پاسخدادن به این پرسش راهها و شاخصهای گوناگونی وجود دارد. بررسی تعداد کتابهای تألیفی و ترجمهای به زبان فارسی، تعداد کرسیهای دانشگاهی در گروههای رشتههای گوناگون علوم اجتماعی در دانشگاههای کشور، تعداد پایاننامههای کارشناسیارشد و دکتری در دانشگاهها و مراکز پژوهشی کشور، تعداد مقالههای علمی چاپشده در مجلههای علمیپژوهشی و نیز تعداد و کیفیت نشستها و کنفرانسهای ملی و بینالمللی با این موضوع در طول یک سال و حتی گروهها و کانال و صفحههای تخصصی و نیمهتخصصی در فضای مجازی، همگی میتوانند نمایی هرچند کلی از وضعیت فلسفه علوم اجتماعی در ایران ترسیم کنند.
متأسفانه، کل کتابهای فلسفۀ علوم اجتماعی در ایران بهزحمت از تعداد انگشتان دو دست تجاوز میکنند که تعداد کتابهای تألیفی شاید دوسه اثر هم بیشتر نباشند. تازه، همین عنوانهای محدود با تیراژهای معدود، سالها در کتابفروشیها میمانند تا به چاپ مجدد برسند.
سالها پیش زمانی که برای خرید یکی از همین کتابهای فلسفۀ علوم اجتماعی کمیاب با هزار ذوق و علاقه به فروشگاهی رفتم که سهچهار نسخه از آن را داشت و من هر سه نسخه را برای خودم و دوستانم خریدم، فروشنده از من پرسید موضوع این کتاب چیست که سالهاست چهارپنج نسخه از آن در اینجا مانده است و تو امروز سه نسخه از آن را خریدی.
نکتۀ عجیب و تأملبرانگیز حوزه فلسفۀ علوم اجتماعی در ایران، تعداد بسیار اندک کتابهای تألیفی است. چطور پس از گذشت دهههای متمادی از ورود و حضور علوم اجتماعی در ایران و تربیت هزاران استاد و دانشجو و پژوهشگر در این عرصه، فقط دوسه اثر تألیفی در این حوزۀ سرنوشتساز و بنیادین و جهتبخش تألیف شده است؟
چطور هیچ مطالبهای از استادان و اندیشمندان علوم اجتماعی برای تألیف کتابهایی در این گستره وجود ندارد؟ گویا در جامعۀ علمی ما احساس نیاز چندانی به این حوزه و پاسخهایی که به مسائل و پرسشهای گوناگون میدهد، وجود ندارد و همین چند عنوان ترجمهشده که اکثراً هم دوسه دهه از تألیف آنها میگذرد، کافی به نظر میرسد.
سیدمحسن ملاباشی
@philosophyofss
#فلسفه_علوم_اجتماعی
#جستار
BY فلسفه علوم اجتماعی دانشگاه تهران
Share with your friend now:
tgoop.com/philosophyofss/56