tgoop.com/philosophyofss/59
Last Update:
شکلگیری پارادایمهای گوناگون در علوم اجتماعی
در دفاع از اینکه علمِ رفتار انسانی و زندگی اجتماعی امکانپذیر نیست، استدلالهای بسیاری ارائه شده است. بسیاری از این استدلالها ناشی از این دیدگاه است که هر یکنواختی اجتماعی، همانند نتیجۀ فرایندهایی نیست که سبب ایجاد قاعده در پدیدههای فیزیکی و زیستشناختی میشوند.
به نظر میرسد رفتار انسانی و زندگی اجتماعی، نتیجۀ کنشها و تصمیمهای انسانی هستند؛ از این رو، تغییرپذیرند. ادعا این است که نهتنها برای زندگی اجتماعی، قوانین کلی وجود ندارد، بلکه حتی اگر وجود هم داشت، پیچیدگی و ناکافیبودن شیوههای آزمایشی یا ریاضی برای تحقیق، کشف آنها را ناممکن میسازد. حتی اگر چنین قوانینی وجود داشتند و قابلکشف بودند، پیشبینیهای مبتنیبر آنها بهدلیل ظرفیت موجود انسانی برای درنظرگیری تمامی اطلاعات در کنشهایش، نقش بر آب خواهند شد.
این استدلالها مانع از این نشد تا اثباتگرایان و عقلگرایان نقاد یا تفسیرگرایان در پی یافتن پاسخی برای این پرسش باشند: آیا علوم طبیعی و اجتماعی باید روش مشترکی داشته باشند؟ به هر حال، این رهیافتها برحسب اینکه آیا استدلالهای منفیگرایان را میپذیرند و در این صورت، چگونه با آن کنار میآیند، از تفاوت چشمگیری برخوردارند. این نظریهها در طیف وسیعی جای میگیرند که دامنهاش از «بلی» متعصبانه تا «خیر» قطعی را در بر میگیرد.
برشی از کتاب
پارادایمهای تحقیق در علوم انسانی
نوشتۀ نورمن بلیکی
@philosophyofss
#منفی_گرایی
#اثبات_گرایی
#تفسیر_گرایی
#نورمن_بلیکی
#برش_کتاب
BY فلسفه علوم اجتماعی دانشگاه تهران
Share with your friend now:
tgoop.com/philosophyofss/59