tgoop.com/shia_museum/740
Last Update:
🔸نگارۀ « تشییع جنازۀ امیرمؤمنان علی علیهالسلام»
📖 این نگاره در نسخۀ فالنامۀ تهماسبی قرار دارد. این نسخه به دستور شاهتهماسب اول در سدۀ ۱۰ هجری تالیف شدهاست. در واقع این نسخه ترکیبی از نگارهها و متون است که روبروی یکدیگر قرارگرفتهاند و متون آن به شرح و پیشگویی تصاویر مربوطه میپردازد. فالنامه تهماسبی با توجه به مضامین شیعی و در مکتب قزوین نگارگری شدهاست. به دلیل اوراقشدن صفحات این فالنامه و پراکندگی صفحات آن در مجموعههای مختلف، به نام «فالنامه پراکنده» نیز مشهور است. این نسخه دارای ابعاد بزرگی بوده و ابعاد اغلب نگارههای آن حدود (44 * 59 سانتیمتر) است. متن فالنامۀ تهماسبی به خط نستعلیق و به دست خوشنویس معروف قزوینی «مالک دیلمی» نگارش شدهاست. فالنامه تهماسبی موجود دارای 29 نگاره است، اما با بررسی فالنامۀهای تقلیدی از این نسخه میتوان دریافت نگارههای دیگری نیز در نسخه موجود بودهاند که به هر دلیل اکنون در دسترس نیستند. احتمالا نگارگری برخی از تصاویر آن را آقا میرک و عبدالعزیز برعهده داشتهاند. این نسخه از جمله شاهکارهای نفیس پیرامون هنر شیعی است که بخشی از درونمایه آن را باورهای شیعه تشکیل دادهاست. این برگ از مجموعۀ فالنامه تهماسبی در حال حاضر در موزه متروپولیتن نیویورک به شمارۀ 50.23.2 نگهداری میگردد.
🖼 برخلاف گزارشهای منابع کهن امامیه همچون تهذیب الاحکام شیخ طوسی و فرحة الغری ابن طاوس نسبت به جریان دفن امیرمؤمنان علی (علیه السلام)، نگارۀ فوق با توجه به یک داستان عامیانۀ بکتاشی به تصویر کشیده شدهاست؛ طبق این داستان حضرت امیر (علیه السلام) از زمان مرگ خود آگاه بود و به حسنین (علیهما السلام) وصیت میکند که پس از غسل و کفن ایشان، جسد مبارکشان را در تابوتی قرار دهند و بر پشت شتری بگذارند و در بین راه شتر را به شخص نقابداری بدهند و برگردند.
حسنین (علیهما السلام) این کار را انجام میدهند، اما امام حسین (علیه السلام) نگران میشود و به تعقیب شخص ناشناس میپردازد، تا این که آن شخص نقاب از چهره برمیدارد و از او میخواهد که برگردد و نگران نباشد و آن شخص کسی نبود جز خود حضرت امیرمؤمنان علی (علیه السلام).
در این نگاره، امام علی (علیه السلام) در حالیکه هدایت شتر حامل تابوت پیکر مطهر خویش را برعهده دارد، ترسیم شدهاست؛ در حال که ایشان به پشت سر نگاه میکند و امام حسن و امام حسین (علیهما السلام) به ترتیب با حالتی خاضعانه و پرسشگرانه در پی ایشان حرکت میکنند.
سه امام با کلاههای صفوی – تاج حیدری- و صورتهایی با روبند سفید و هالۀ شعلهسان در اطراف چهره به تصویر کشیدهاند و نام هر یک کنار سر مبارکشان نگاشته شده و کنار تابوت امیرمومنان علی (علیه السلام) نیز کلمه "تابوت" درج شدهاست.
حضرت امیر (علیه السلام) شتر حامل تابوت را که پارچه سبزی بر آن نهاده شده، با طمأنینه به پیش میبرد و بهنظر میرسد با امام حسین (علیه السلام) سخن میگوید.
#نگارگری
#قرن_دهم_هجری
#فالنامه_تهماسبی
#شهادت_امام_علی_علیه_السلام
#موزه_شیعه
BY Shiamuseum موزه شیعه
Share with your friend now:
tgoop.com/shia_museum/740