tgoop.com/shia_museum/741
Last Update:
🔶 بازنمود فرهنگِ شیعی در شهر انارِ کرمانِ سدۀ هشتم هجری (فرستۀ نخست)
از کهنترین ابنیۀ امامزادگان استان کرمان، آستان امامزاده محمد صالح شهر انار (أبان) است.
نسبنامه این امامزاده به یغما رفته است. بنابر حافظۀ تاریخی مردمان منطقه در دو سدۀ اخیر، نسب این امامزاده به امام موسی کاظم (علیه السلام) میرسد. ژنرال پرسی سایکس مؤسس کنسولگری بریتانیا در کرمان در سفرنامۀ خود، هزار مایل در پرشیا ص213، پس از توصیف مقبره، نام این امامزاده را با عنوان «محمدصالح ابن موسی الکاظم» یاد کرده است.
صحن قدیمی امامزاده، دو ایوان دارد که ایوان اصلی آن در سمت قبله (جبهۀ جنوب غربی) و ایوان دیگر روبروی آن است و در دو سوی آن دو رواق وجود دارد. به گواهی کتیبهای که در گنبدخانۀ قدیمی قرار دارد، تاریخ ساخت بنای حاضر به سال 626هـ بازمیگردد. تاریخ ساخت صدوق قبر امامزاده، سال 757هـ را نشان میدهد. ظاهرا در این دوره بنای امامزاده محمدصالح مرمت شده و زیر گنبد قدیمی نیز با تکنیک گچبری ایلخانی آراسته شده است.
متاسفانه در کتیبههای بنا اشارهای به بانیان و دست اندرکاران مرمت بنا دیده نمیشود. تنها بر پایه شواهدی میتوان احتمالی را مطرح کرد که این بنا پس از استیلای امیر مبارزالدین محمد بر کرمان پس از ۷۴۰هـ بازسازی شده باشد. شاهدی که این احتمال را تقویت میکند اجرای آیۀ «انا فتحنا لک فتحا مبینا» با تکنیک گچبری در بالای در ورودی فضای گنبدخانه است که احتمالا به مناسبت فتح کرمان در آن سالیان در بنا حک شده است.
ظرافت حجار در اجرای تکنیک حروف فرورفته در صندوق قبر امامزاده محمد صالح، اثری هنری را به ارمغان آورده است. بر روی صندوق قبر ترکیبی از خطوط کوفی مورّق، کوفی معقلی، رقاع و ثلث دیده میشود. محتوای روی سنگ شامل سه حدیث از پیامبر خدا حضرت محمد (صلی الله علیه و آله و سلم) و بر حاشیۀ آن صلوات بر چهارده معصوم (علیهم السلام) است.
🔍 خوانش روی صدوق قبر امامزاده محمد صالح انار:
قسمت حاشیۀ به ثلث: اللهم صل علی محمد المصطفی و علی المرتضی و فاطمة الزهراء و خدیجة الکبری و حسن الرضا و حسین شهید بکربلا و علی زین العابدین و محمد الباقر و جعفر الصادق و موسی الکاظم و علی الرضا و محمد النقی و علی التقی و حسن العسکری و حجة القائم و الخلف الصالح محمد المهدی صلوات الله علیهم اجمعین
قسمت راست کتیبه به کوفی معقلی: قال النبی صلی الله علیه و آله و سلم
قسمت راست کتیبه به کوفی مورق: قال النبی علیه السلام
مرکز به رقاع : قال النبی صلی الله علیه و آله و سلم الدنیا سجن المؤمن و جنة الکافر
قسمت چپ به کوفی مورق: الدنیا مزرعة الآخرة
قسمت چپ به کوفی معقلی: المؤمنون لایموتون بل ینقلون من دار الی دار
♦️ نگارش نام حضرت خدیجه (سلام الله علیها) و ذکر القاب خاص حضرت ولی عصر( عجل الله تعالی فرجه الشریف) در صلوات کبیره بر چهارده معصوم (علیهم السلام)، نشان از باورهای شیعی بانیان و مردمان منطقه دارد.
✍🏼 در فرستۀ دوم به خوانش دیوارههای صندوق خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید...
@shia_museum
BY Shiamuseum موزه شیعه
Share with your friend now:
tgoop.com/shia_museum/741