tgoop.com/souyehmag/61
Last Update:
🔴 شخصیت در شاهنامه؛ با بررسی داستان رستم و اسفندیار
◻️ نشریه سویه | شماره ششم
✍️ امیرطهانی
⏰ خواندن: ۲۴ دقیقه
📝 من در شماره نخست سویه متنی درباره شاهنامه نوشتم و در آن سعی کردم، نشان دهم که کلیشههای رایج درباره اشعار شاهنامه تا چه اندازه بیپایه هستند. در پایان آن نوشته نیز به ذکر برخی از ویژگیهای شاهنامه در ادبیات فارسی پرداختم و گفتم که شاهنامه از معدود آثاری در ادبیات کهن فارسی است که در آن میتوان شخصیت پیدا کرد. در این متن قصد دارم به این موضوع بپردازم و بگویم که منظورم از آن حرف چه چیزی بوده است. برای آنکه بتوانم مقصود خود را بهخوبی برسانم، از داستان نبرد رستم و اسفندیار استفاده خواهم کرد.
📝 شخصیت دیگر این نبرد اسفندیار است. شاید بتوان گفت اسفندیار شبیهترین پهلوان به رستم است. او ناجی ایران در جنگهای مختلف است. از طرف دیگر او هم نبردهایی به نام هفت خوان دارد که در آن خواهران خود را از دست دشمن نجات میدهد. اسفندیار همچون رستم در فرصتها گوناگون چین را ویران میکند.
حالا توجهتان را به یکی از شخصیتهای پشت پرده این نبرد جلب میکنم و او هم شخصی به نام گشتاسب است که پادشاه ایران و پدر اسفندیار است. او از همان جوانی هوای تخت پادشاهی را داشته است. روزی به لهراسب میگوید که میخواهد بهجای او بر تخت بنشیند اما پدر مخالفت میکند. گشتاسپ هم از ایران به روم میرود و در آن جا داماد قیصر روم میشود و به ایران لشکرکشی میکند. لهراسب که میفهمد، گشتاسب فرمانده آن لشکر است، پیکی میفرستد و فوراً تاج پادشاهی را تقدیم گشتاسب میکند. داستان نبرد رستم و اسفندیار هم به این طمع گشتاسپ بیربط نیست. اسفندیار هم همچون پدرش میخواهد، قبل از مرگ پدر بر تخت بنشیند، برای همین گشتاسپ او را در جنگهای بسیاری به دنبال نخود سیاه میفرستد.
✅ مطلب در ویرگول نشریه سویه به آدرس https://vrgl.ir/9veTy نیز در دسترس است.
✏️ @souyehmag
BY سویه

❌Photos not found?❌Click here to update cache.
Share with your friend now:
tgoop.com/souyehmag/61