tgoop.com/tarikhe_mashruteye_iran/2577
Last Update:
باری همان روز ، روز دوشنبه سعدالدوله که بایستی از تهران بیرون رود ، از دربار بیرون آمده خود را بسفارتخانهی هلند رسانید و در آنجا بستی نشست. آن روز بازارها باز خواستی شد. لیکن چون همان روز ، بار دیگر اندک جنبشی از اوباشان دیده شد مردم بازار را نگشادند. ولی از فردای آن روز بازارها باز ، و انجمنها که در مدرسهی سپهسالار میبودند ، بهبهانی بآنجا رفته ، دستور پراکندگی داد. فردا چهارشنبه هفتصد تن کمابیش سواره با تفنگ و فشنگ از ساوه به یاری دارالشورا رسیدند. (1) روز پنجشنبه دستهی مجاهدان قزوین خواستندی رسید.
چنانکه نوشتهایم در قزوین آزادیخواهی ریشه دوانیده جوش و جنب نیکی از آنجا پدیدار میشد ، و در این پیشامد نیز به یک کار بجایی برخاستند ، و آن اینکه میرزا حسن «رئیسالمجاهدین» ، با صد تن از مجاهدان آنجا سواره بیاری دارالشورا آهنگ تهران کردند. گفته میشد اینان پیشروانند که اگر دارالشورا پرگ دهد دستههای دیگری نیز خواهند رسید. میرزا حسن خود دیروز رسیده و امروز سوارانش خواستندی رسید. از اینرو انجمنهای تهران به پیشواز برخاستند و با یدک و افزار پذیرایی بجلو رفتند ، و آنان را با شکوه بسیاری از خیابانها گذرانیده به بهارستان رسانیدند. امروز مجلس برپا میبود ، مجلسیان سپاسگزاری نمودند و ستایشها سرودند ، ولی بنام اینکه دیگر آشتی رو داده و نیازی ببودن آنان در تهران نمانده پرگ دادند که به قزوین بازگردند.
این نمونهای از سهش مردم است. ولی افسوس پیشروانی که این سهشها را براه نیکی اندازند و از آن بهره بردارند ، کم میبودند و اینان نیز در برابر ناپاکیهای برخی از وزیران و نمایندگان مجلس کاری نمیتوانستند. کوتاهسخن آنکه مجلس در این پیشامد بیارجی بسیاری از خود نشان داد.
🔹 پانوشت :
1ـ این را تنها در روزنامهی «ندای وطن» آورده. در «حبلالمتین» و روزنامهی «مجلس» یادی از آن نشده.
🌸
BY تاریخ مشروطه ایران
Share with your friend now:
tgoop.com/tarikhe_mashruteye_iran/2577