tgoop.com/vajnevesht/1815
Last Update:
یک زمانی بود که میگفتند بهجای «عکسِ پروفایل» (Profile picture) چه بگوییم. عدهای استهزا میکردند معادلیابان را که «چه کاری است؟! این اصطلاحات تخصصی است و …»؛ همان رویکردی که بیشتریها به واژهگزینیهایِ فرهنگستانِ زبان و ادبِ فارسی دارند. عدهای «رخنَما» را پیش نهادند و در مقابل، ریشخندها بود که روان شد به سویِ متخصصان؛ بنده معادلِ رخنما را دوست میدارم. دیشب کتابِ «سعیدِ نفیسی به هشت روایت» از پیمانِ طالبی را میخواندم. به واژهای در زیرنوشتِ یکی از تصاویرِ کتاب برخوردم: سرلوحه. به نظرم، از واژۀ «سرلوحه» هم، که در متنِ فارسی سابقه داشته و دارد، میتوانیم بهجایِ Profile picture استفاده کنیم.
چند شاهد از سرلوحه
۱. «… در سرلوحه نشانههایی میآیند برایِ نام و برایِ مرگ نشانههایِ سرلوحه بخشی از حیاتاند…» (محمدِ ولیزاده و محمدحسینِ مدل، «حتّایِ مرگ: هفتاد تفسیر از هفتاد سنگِ قبر»)
۲. «… سرلوحه این دیوان بدینقرار است: از صفحۀ ۱ تا ۶۳ منشآت با سرلوحۀ زر و بنفش و قرمز …» (فهرستِ نسخِ کتابخانۀ ملی)
۳. «… یادکردنی است که سمبولیسم ضمناً عنوانِ جنبشی است در ادبیات و هنرِ اروپا که شاعرانِ فرانسوی آغازگرِ آن بودند و نمادپردازی و القایِ شعر ازطریقِ جادویِ موسیقاییِ کلمات را سرلوحۀ کارِ خود قرار دادند …» (نامشخص)
۴. «سرلوحه و سرفصلِ هریک از متن بشارت میدهد.» (رضا مایل، «لغات و اصطلاحاتِ فنِ کتابسازی»)
۵. «اندر کتابِ سورِ خود این سوریانِ شهر/
دستورِ مشقِ من همه سرلوحه میکنند» (تقیِ دانش، «کلیاتِ حکیم سبزواری»)
#واجنوشت #واج_نوشت
#profile_picture
BY واجنوشت
![](https://photo2.tgoop.com/u/cdn4.cdn-telegram.org/file/k5Aj5ChNm6peNbceiXIlDGRPwxlZrYW-sQjshrEktHxc-QtjWY4_axb_Ox_jNtJ_7EIDccDD8P9uBglJpdBrVIO7OyhhF2wOLv67mh6trP1gXXeLwnUJvUt6Lka9DXMeXl2hDbjLZ_ZI998oLK66LhbUWyJsqyyTjn5ciutvbMdqkAhbqdiFOL-Tb1EUpyT0bfFPc-6a3DZb0ZL-GEt4atAGa0LAmVHM_PASTKdKP4I3ZkV_Cj0CvIW8ZbUsUWZeQsJWTkZFIdFUd6wTTtmDJ3O7hK0qyO2Qh97zKoNxOgFmXsXWueIW6guNZRODrUSbjq3MACIrLqe2Fa-Q8NrZLQ.jpg)
Share with your friend now:
tgoop.com/vajnevesht/1815