tgoop.com/water_bio/35697
Last Update:
🟢 ویژگیهای تاملبرانگیز سال آبی که تمام شد! 🟢
1️⃣ سرانجام سال آبی شگفتانگیز ۱۴۰۳-۱۴۰۲ کشور در ۳۱ شهریور ۱۴۰۳ به پایان رسید؛ سالی که وقتی در اول مهر ۱۴۰۲ شروع شد، یکی از خشکترین پاییزهای کشور را رقم زد و حتی شرایط تا اواخر زمستان هم به شدت ناامیدکننده بود، به نحوی که همه خود را برای یک سال به شدت خشک با کمترین ذخیره سدهای مخزنی آماده کرده بودند، اما به یکباره همه چیز تغییر کرد و اینک مطابق دادههای شرکت مدیریت منابع آب ایران، در مجموع میزان ریزشهای آسمانی کشور به رقم رویایی ۲۵۲.۷ میلیمتر رسید، رقمی که حتی دو درصد بیشتر از میانگین ۵۵ ساله کشور و ۱۹درصد بیشتر از مدت مشابه در سال قبل بود.
2️⃣ شگفتآورتر آنکه بیشترین میزان بارندگی در استان گیلان رخ داد با رقم ۹۷۸.۵ میلیمتر که بیش از ۳.۵برابر میانگین کشوری است، با این وجود، گیلان در شرایط خشکسالی با شدت منفی چهاردرصد بود! درعوض کمترین میزان بارندگی متعلق به بزرگترین استان ایران، کرمان بود با رقم ۱۳۰.۷ میلیمتر؛ اما با این تفاوت که کرمان در شرایط ترسالی با شدت مثبت یکدرصد بود!
3️⃣ در کل، رویاییترین شرایط را استان یزد داشت که میزان بارندگیاش ۵۲درصد بیشتر از میانگین درازمدت بود، اما با رقم ناچیز ۱۴۴.۶ میلیمتر و خشکترین استان ایران با شدت خشکسالی ۱۷درصد، بوشهر بود که بیش از ۶۶ میلیمتر بارندگی سالانهاش بیشتر از استان یزد بود!
4️⃣ چنین مواردی نشان از ویژگیهای شگفتانگیز، نامتجانس، غیرهمگن و متنوع ریزشهای آسمانی در پهنه بزرگ ۱۶۵میلیون هکتاری کشور عزیزمان ایران دارد؛ تنوعی که اگر قدرش را بدانیم به مثابه صندق ارزی پایدار میتواند برای کشور تولید ثروت کند. کافی است فقط نگاه کنیم که چگونه هر سه استان موجود در حوضه آبخیز دریاچه ارومیه، یعنی آذربایجان غربی، شرقی و کردستان در شرایط ترسالی بود و با این وجود، همچنان وضعیت دریاچه ارومیه در بدترین شرایط خود باقی ماند! چرا؟
5️⃣ جالبتر آنکه سال آبی گذشته برای مخازن سدهای آبی کشور هم سال بسیار خوبی بود، به نحوی که میزان ورودی و خروجی سدها نسبت به سال قبل، ۶درصد افزایش یافت که سهبرابر بیشتر از میانگین ریزشهای آسمانی است و مهمتر آنکه میزان ذخیره آب در مخازن سدها هم در پایان شهریور ۱۴۰۳ نسبت به همان زمان در سال قبل، ۱۲درصد رشد را نشان میدهد و به ۲۴.۹ میلیارد متر مکعب - حدود ۳برابر کل نیاز آب شرب و بهداشتی ایرانیان برای یکسال - رسیده است. با این وجود، شگفتا که همچنان مدیران آب کشور تقریباً در تمام طول سال، مردم را از کابوس تشنگی و جیرهبندی آب ترساندند و حتی در برخی شهرها، آب جیرهبندی هم شد!
6️⃣ نکته عبرتآموز این است که وقتی در ترسالی مردم باید از کمبود آب واهمه داشته باشند، در یک سال خشک چه خواهد شد؟ امیدوارم اولویت در سال پیشرو به اجرای دقیق سند ملی امنیت غذایی کشور داده شده و دستکم ۷ میلیارد متر مکعب در مصارف بخش کشاورزی، صنعت، خدمات و شرب صرفهجویی اتفاق افتد. هر نوع بارگذاری جدید، حتی در منابع آب شرب غیرقانونی است و دولت موظف است از محل کاهش نیاز آب در بخش کشاورزی، در استانهای خراسان رضوی، اصفهان، یزد، کرمان، همدان و ... کمبود آب شرب را تامین کند. بنابراین اجرای هر نوع طرح انتقال آب، سدسازی و شیرینکردن آب، غیراصولی، غیر قانونی و مصداق حیف و میل بیتالمال و شتاببخشیدن به نابودی محیطزیست و تشدید چشمههای تولید گرد و خاک و افزایش نشست زمین محسوب میشود. امیدوارم شینا انصاری و همکارانش در دفتر ارزیابی با قدرت، قاطعیت و شفافیت این موضوع را پیگیری کرده و به غلبه تفکر سازهای در مدیریت آب برای همیشه پایان دهند./محمد درویش
کانال آب
@water_bio
BY آب...🌊
Share with your friend now:
tgoop.com/water_bio/35697