tgoop.com/wikifallacy/1134
Last Update:
📙 از کتاب «تفکر هوشمندانه: مهارتهای فهم و نگارش نقادانه» چه میآموزیم؟
مَتیو آلِن در کتاب «تفکر هوشمندانه: مهارتهای فهم و نگارش نقادانه» ما را به دنیای استدلال و استدلالورزی میبرد و با این مهارت کاملاً آشنا میکند. او به ما انواع استدلال و ویژگیهایشان را یاد میدهد و میگوید چگونه استدلالی محکم، معتبر و موجه بسازیم. او به ما شیوههای تحلیل و نقد استدلال را با استفاده از «الگوی ساختار تحلیلی» و «سؤالهای تحلیلی» برای برنامهریزیِ ساخت و ارائهی استدلال میآموزد: به ما میگوید چگونه هوشمندانه موضوعات را عمیق، جامعنگرانه و بهدقت بررسی کنیم؛ نقادانه اطلاعات را جمعآوری، تحلیل و ارزیابی کنیم؛ چیزی را بدیهی فرض نکنیم؛ و هوشمندانه استدلال را به بافت آن ربط دهیم. او رابطهی «تحقیق»، «استدلال» و «تحلیل» و همچنین ارتباط «استدلال» با «دانش» و «اطلاعات» را که لازمهی استدلال مؤثر هستند شرح میدهد ــ کجا، چگونه و چقدر اطلاعات را برای ساخت و ارائهی استدلالمان جمعآوری و چطور آنها را تحلیل و ارزیابی کنیم.
متیو آلن معتقد است استدلال و دانش بینالاذهانیاند؛ یعنی در استدلال اطلاعات بین نویسنده و خواننده یا گوینده و شنونده ردوبدل و درنهایت ادعایی پذیرفته یا رد میشود. او باور دارد تفکر هوشمندانه، اساساً، با نسبیگرایی اجتماعی همنشین است: استدلال و دانش بینالاذهانی پدید میآیند و ادامه مییابند (اطلاعات و ادعاها بین افراد ردوبدل و نهایتاً نتیجهای پذیرفته یا رد میشود). درواقع، او میگوید فرایند استدلال یکطرفه نیست و استدلالکننده باید به مخاطب و شرایطش نیز توجه کند. به همین دلیل، به «بافت» استدلال اهمیت ویژهای میدهد.
او در این کتاب به ما میفهماند که تفکر هوشمندانه و نقادانه صرفاً «مهارت» و «دانش» نیست، بلکه «نگرش» نیز هست؛ یعنی اینکه نگاهمان باید نقادانه باشد، نه اینکه صرفاً انبوهی از مفاهیم و خرده دانشها و مهارتهای نقادانه را در ذهنمان انباشته کنیم. نگرش نقادانه در تعامل با دیگران و سبک زندگی روزمره خودش را نشان میدهد. درواقع، با نگرش نقادانه، دانش نقادانه به مهارت واقعی و مؤثر نقادانه بدل میشود.
خلاصه، با مطالعهی این کتاب میفهمیم که «تفکر هوشمندانه چیست»، «چگونه هوشمندانه بیندیشیم»، «چرا باید هوشمندانه بیندیشیم» و «چگونه نقادانه بفهمیم و بنویسیم». این کتاب چند ویژگی دارد که عبارتاند از:
● مهارت «تحلیل نقادانه» را دقیق و با مثالهای متنوع آموزش میدهد؛
● به «بافت» استدلال (بهویژه به مخاطب و شرایط او) زیاد اهمیت میدهد؛
● استدلال را با «سؤالهای نقادانه» بهدقت تحلیل و ارزیابی میکند؛
● شیوههای تحلیل و ارزیابی نقادانهی استدلال را به ما میآموزد؛
● مثالها، سؤالها و تمرینهای متنوع و فراوانی را همراه با پاسخهایشان فراهم میکند؛
● در پایان، سؤالهایی را مطرح میکند تا خواننده ترغیب شود بار دیگر کتاب را مرور و مفاهیم و نکات مهم آن را یادآوری کند.
کتاب تفکر هوشمندانه: مهارتهای فهم و نگارش نقادانه ده فصل دارد. نویسنده در آخرین فصل، که درواقع به ویرایش نخست آن اضافه شده، مطالب و نکتههای آن را در قالب تحلیل یک مقالهی طولانیْ جمعبندی و عملاً به کار میبندد. در آخر هم به ترتیب پاسخنامه، واژهنامه و راهنمای مهارتهای مهم میآیند. هرچند مخاطبان این کتاب دانشجویان و دانشآموزان سال آخر متوسطه هستند، نویسنده آن را بهگونهای نوشته است که تمام علاقهمندان به «تفکر نقادانه»، بهخصوص موضوع مهم استدلال، میتوانند از آن بهرهمند شوند. اگر بهدنبال منبعی هستید که مبحث «استدلال» را «تحلیلگرانه» و «نقادانه» به شما بیاموزد و به شما یاد بدهد که چگونه از طريق استدلالورزی «هوشمندانه بیندیشید» و «نقادانه بنویسید»، این کتاب نیاز شما را در این زمینه برآورده میکند.
📝بخشی از مقدمهی مترجم، محمدرضا سلیمی
@wikifallacy
BY آموزش تفکر نقادانه
Share with your friend now:
tgoop.com/wikifallacy/1134