tgoop.com/wikifallacy/1146
Last Update:
کژپیوندی ذهنی چیست؟ چگونه شکل میگیرد؟ چه پیامدهایی دارد؟ و چگونه از آن اجتناب کنیم؟
Mental Misattribution
📝 محمدرضا سلیمی
سوال: زمانی که احساس بدی دارید یا برای شما اتفاق بدی میافتد، چه کسی را مقصر و مسئول آن میدانید؟
ما انسانها معمولاً قادر نیستیم منشا احساسات، رفتار و افکارمان را درست و دقیق مشخص کنیم. درواقع، بیشتر اوقات احساسات، رفتار و افکارمان را به منابع و عوامل نادرست و نامناسب پیوند میدهیم. به این پدیده «کژپیوندی ذهنی» میگویند.
۱. کژپیوندی ذهنی چیست؟ کژپیوندی ذهنی نوعی خطای شناختی است که در آن ما تمایل داریم احساسات، افکار و رفتارمان را به منابع و عوامل نامناسب و نادرست نسبت دهیم. برای مثال، اگر فردی منشا احساسات ناخوشایند و رفتار نادرست خود را به همسرش نسبت بدهد و او را مقصر بداند، در دام «خطای کژپیوندی ذهنی» افتاده است.
برای فهم درست و دقیق کژپیوندی ذهنی، لازم است با اصطلاح «روانشناسی اِسناد» آشنا شویم. روانشناسی اِسناد به این سوال مهم و اساسی پاسخ میدهد: افراد چگونه علت و منشا رویدادها و رفتارها را تبیین و تفسیر میکنند؟
طبق نظریهی روانشناسی اِسناد ما تمایل داریم موفقیتهایمان را به عوامل درونی مانند هوش، تلاش و شخصیتمان ربط بدهیم و موفقیتهای دیگران را به عوامل بیرونی مانند شانس، موقعیت، محیط و روابط نسبت بدهیم. برای مثال، اگر ما در امتحانات نمرات عالی کسب کنیم، آن را به تلاش و استعداد خودمان نسبت میدهیم. اما اگر دیگران نمرات عالی بگیرند، آن را به عوامل بیرونی مانند شانس یا آسان بودن امتحان ربط میدهیم. طبق این نظریه ما همچنین تمایل داریم شکستهایمان را به عوامل بیرونی و شکستهای دیگران را به عوامل درونی نسبت بدهیم.
۲. کژپیوندی ذهنی چگونه شکل میگیرد؟ یکی از عوامل شکلگیری کژپیوندی ذهنی تحریفهای شناختی است. تحریفهای شناختی شکل افراطگونهی خطاهای شناختیاند که معمولاً به افسردگی، استرس و اضطراب منجر میشوند. درواقع، تفاوت تحریف شناختی و خطای شناختی این است که تحریفهای شناختی افراطگونه، اغراقآمیز، شخصی، منحصربهفرد و بسیار مخرباند. برای مثال، فیلتر کردن نوعی تحریف شناختی است که در آن فرد تمام نقاط مثبت دیگران را کلاً نادیده میگیرد، و تمام تمرکزش روی نقاط منفی آنهاست. تفکر سیاهوسفید، تعمیم افراطی، فاجعهسازی و شخصیسازی از دیگر انواع تعریفهای شناختی هستند.
۳. کژپیوندی ذهنی چه پیامدهایی دارد؟ کژپیوندی پیامدهای متعددی به دنبال دارد، از جمله:
۱. روابط ناسالم
۲. سوءتفاهم
۳. مشاجره و دعوا
۴. سوءادراک
۵. به خطر افتادن سلامت روان
۶. تکرار شکست در زندگی
ازآنجاکه کژپیوندی ذهنی سبب میشود عوامل بیرونی را منشا شکستهایمان بدانیم و بههیچوجه خودمان را مقصر نمیدانیم، شکستها تکرار میشوند. حتی اگر سرمان هم به سنگ بخورد، باز هم اشتباهاتمان را تکرار میکنیم. این ویژگی ماهیت موذیانهی کژپیوندی ذهنی را بهخوبی نشان میدهد.
۴. چگونه از کزپیوندی ذهنی اجتناب کنیم؟ ما نمیتوانیم به طور کامل از شر خطای کژپیوندی ذهنی خلاص شویم، چون ما مدام احساسات، افکار و رفتار ناخوشایندمان را به عوامل خارجی نسبت میدهیم. بااینحال، میتوانیم با گامهای فکری پیامدهای آن را کاهش دهیم. گامهای فکری که میتوانند آسیبهای این خطای شناختی را کاهش دهند عبارتاند از:
۱. آگاهی از خطای کژپیوندی ذهنی
۲. تمرین ذهنآگاهی و خودآگاهی
۳. تمرین خویشتننگری یا درونکاوی
۴. به چالش کشیدن باورها و پیشفرضها
کژپیوندی ذهنی یک خطای شناختی رایج است که زندگی ما را بهشدت تحت تاثیر قرار میدهد. این خطای شناختی روابط و سلامت روان ما را به خطر میاندازد. بنابراین، لازم است با تقویت خودآگاهی، جمعآگاهی، سازمانآگاهی، ذهنآگاهی، خویشتننگری و به چالش کشیدن پیشفرضها و باورها آسیبهای این خطای شناختی را کاهش دهیم.
آموزش تفکر نقادانه
@wikifallacy
BY آموزش تفکر نقادانه
Share with your friend now:
tgoop.com/wikifallacy/1146