tgoop.com/wikifallacy/1170
Last Update:
متفکران نقاد چه ویژگیهایی دارند و چگونه میاندیشند؟
♻️ قسمت اول
📝 محمدرضا سلیمی
آلبرت انیشتین، هنری فورد، ماری کوری و زیگموند فروید از جمله متفکران نقادی بودند که دنیای ما را تغییر دادند. سؤال: این افراد چه ویژگیهایی داشتند و چگونه میاندیشیدند که توانستند جهان بشریت را به طور چشمگیری تغییر دهند؟ آیا به صرف داشتن اطلاعات زیاد میتوان جهان را تغییر داد؟ آیا صرف متفکر بودن میتوان زندگی بشر را دگرگون کرد؟
لازم است به این نکته توجه کنیم که تفکر نقادانه صرفاً جمعآوری اطلاعات نیست و کسی که حافظهای قوی دارد و از دانش و اطلاعات فراوانی برخوردار است الزاماً متفکر نقاد نیست. متفکر نقاد کسی است که بتواند اطلاعات جمعآوریشده یا در دسترس را درست تحلیل و ارزیابی کند و به بهترین نتیجهٔ ممکن دست یابد.
متفکران نقاد فراتر از جمعآوری دادهها و اطلاعات پیش میروند تا به بهترین نتیجهٔ ممکن دست یابند. متفکران نقاد مدام دانششان را ارتقا میدهند و البته چیزی فراتر از دانش در ذهنشان میپرورانند. آنها انعطافپذیرند و با نگاهی خاص به جهان و پدیدههای آن مینگرند. آنها صرفاً مخزن اطلاعات نیستند، بلکه میتوانند اطلاعات را درست، دقیق و علمی تحلیل و ارزیابی کنند و به خلاقیت دست یابند.
✅ متفکران نقاد ویژگیهای متعددی دارند. در اینجا به پنج ویژگی این افراد اشاره میکنیم و بهاختصار آنها را شرح میدهیم.
۱. متفکران نقاد مشاهدهگران ماهریاند. مشاهدهٔ دقیق یعنی توانایی جمعآوری دادهها و اطلاعات از طریق حواس پنجگانه. مشاهدهٔ متفکر نقاد به تبیین دقیق و فهم عمیق از جهان میانجامد.
۲. متفکران نقاد کنجکاوند. کنجکاوی و پرسشگری جوهرهٔ متفکران نقاد است. کنجکاوی و علاقهمندبودن به افراد و جهان صفت بارز متفکران نقاد است. این حس کودکانه (کنجکاوی) دائماً با آنها همراه است. بهتدریج که ما بزرگتر میشویم حس کنجکاوی کودکانه در ما کاهش مییابد، اما متفکران نقاد این حس را تا آخر عمر حفظ میکنند. کنجکاوی سبب میشود دانش افراد عمیقتر و فهمشان از جهان دقیقتر بشود.
۳. متفکران نقاد عینیگرا هستند. ذهنگرایی یکی از آفتهای تفکر نقادانه است. ذهنگرایان معتقدند که عقاید همه به طور یکسان درست است، اما متفکران نقاد بر اساس شواهد و دادههای عینی قضاوت و سعی میکنند هيجاناتشان بر قضاوتشان تأثیر نگذارند. البته، برای این افراد غیرممکن است که به طور کامل عینیگرا باشند؛ زیرا ذهنیتشان با دیدگاهها، تجربهها و چشماندازها شکل گرفته است. آگاهی از خطاهای شناختی اولین گام در مسیر عینیگرا بودن است.
۴. متفکران نقاد حقیقتجو هستند. افراد حقیقتجو تمایل ندارند عقایدشان را به دیگران تحمیل کنند. حتی اگر نتیجهٔ استدلال و بحث و گفتوگو برخلاف عقایدشان باشد، آن را میپذیرند. آنها دیدگاههایشان را مجدداً تحلیل و ارزیابی و در صورت لزوم اصلاح میکنند. وقتی تأمل صادقانه نشان میدهد که تغییر ضروری است، متفکران نقاد دیدگاههایشان را تغییر میدهند.
۵. متفکران نقاد گشودهذهناند. متفکران نقاد دیدگاههای گوناگون را درک میکنند و دربارهٔ تعصبات احتمالیشان واقعبیناند. اولویت افراد گشودهذهن تشخیص این واقعیت است که به دیگران حق داشتن و حفظ دیدگاههای خودشان را میدهند. این افراد «پذیرای» نظرات دیگرانند، بدون اینکه آن نظرات را بدون دلیل «بپذیرند».
📙 خانوادهٔ خردمند: چگونه در خانواده نقادانه بیندیشیم (صص ۸۰-۷۹)
@wikifallacy
BY آموزش تفکر نقادانه
Share with your friend now:
tgoop.com/wikifallacy/1170