Warning: Undefined array key 0 in /var/www/tgoop/function.php on line 65

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /var/www/tgoop/function.php on line 65
787 - Telegram Web
Telegram Web
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
🎥محمدرضا یوسفی در گفت و گو با دیدارنیوز از چرایی فاصله میان روحانیت و مردم سخن می گوید

#دیدار_نیوز
@didarnews1| @didarnewsir

@yousefimohamadreza
Audio
بازخوانی خطبه 166 ( قسمت اول)
محمدرضا یوسفی

🔹 حضرت در بخش نخست خطبه 166 به چگونگی رابطه کوچک ترها و بزرگترها می پردازد. ضرورت یادگیری از دانش و تجارب و توجه به سنت های جامعه توسط کوچکترها و ضرورت برخورد توام با رأفت و پذیرش تفاوت با نسل جدید توسط بزرگترها را گوشزد کرده و دلایل آن بیان شده است.

🔹 بخش دوم سخنان حضرت بر ضرورت ارتباط جامعه بر اساس مهربانی است. برخورد بر اساس قساوت و بی رحمی در جامعه را برگرفته از جاهلیت دانسته است. ایشان رفتار سنگدلانه و قساوت آمیز گروهی از دینداران را ناشی از فهمی سطحی از دین و عدم شناخت عمیق و درست از خدا می داند.

تفصیل این دو بخش در این گفتار آمده است.

@yousefimohamadreza
دولت چهاردهم و ضرورت بازنگری در توصیه ها
محمدرضا یوسفی

🔹 دولت چهاردهم در هفتم و نهم مرداد تنفیذ و تحلیف شد. هر گاه دولتی تغییر می کند، موجی از توصیه ها در حوزه های مختلف سیاسی، اجتماعی، اقتصادی جریان می یابد. بسیاری از این توصیه ها تکراری است و به ندرت می توان در آنها نکات تازه ای یافت.

🔹 تورم از دهه پنجاه به بعد به جز چند سال، دو رقمی بوده است. کانال تورم در نیمه دوم دهه 90 به سمت بالا شیفت کرده است. از این رو مهار تورم یکی از دغدغه های مهم هر دولتی است. با تغییر دولتها، کارشناسان به مدیریت رشد نقدینگی و هدایت نقدینگی جدید به سمت فعالیت های مولد تاکید می کنند. اما با وجود این توصیه ها، رشد نقدینگی در پایان دولتها و به ویژه در دولت سیزدهم مهار نشده، بلکه رشد بیشتری داشته است.

🔹 تا چندی پیش گروهی از کارشناسان، نقش نوسانات نرخ ارز بر تورم را منکر بودند. آنان بر اساس گفته مشهور فریدمن مبنی بر اینکه تورم صرفا یک پدیده پولی است، آن را ناشی از رشد نقدینگی می دانستند. اما با شوک های بعد از خروج امریکا از برجام، نگاه خود را تعدیل کرده و این دیدگاه را ناظر به تبیین روند بلندمدت دانسته و نقش شیفت های نرخ ارز بر نرخ تورم را درکوتاه مدت پذیرفته اند. از این رو به درستی مانند سابق به یکسان سازی نرخ ارز در شرایط جاری تاکید نمی شود.

🔹 همواره از ناترازی بودجه و چگونگی تامین کسری آن به عنوان عامل رشد نقدینگی نام برده شده است. یک توصیه مهم جهت مدیریت نقدینگی، ناترازی بودجه است. از این منظر تامین مالی کسری بودجه از طریق استقراض از بانک مرکزی و یا بانک ها موجب رشد نقدینگی و در نهایت تورم شده است. از این رو همواره در توصیه ها به انضباط مالی دولت تاکید می شود. اما با وجود این توصیه اکید، نه تنها انضباط مالی رخ نداده، بلکه کسری آشکار و پنهان بودجه رشد بیشتری نسبت به گذشته پیدا کرده است.

🔹 یکی دیگر از موضوعات اقتصادی مهم، رشد اقتصادی نزدیک به صفر دهه نود و در نتیجه کاهش حدود 30 درصدی سطح رفاه کشور است. توصیه ها نیز در این مورد زیاد است.

🔹 دولت سیزدهم مدعی افزایش رشد اقتصادی بوده است اما وزن درآمدهای نفت که یک ثروت ملی و خام فروشی است در این رشد کاملا محسوس است. بر اساس گزارش مرکز آمار ایران، در حالیکه رشد بخش درآمد نفت و گاز 20.3 بوده است، رشد بخش کشاورزی
منفی 2.2 ، بخش صنعت و معدن به ترتیب مثبت 2.1 و 1.5 بوده است و با همه تبلیغات غیر واقعی بر انجام کارهای زیربنایی توسط دولت سیزدهم، رشد تامین آب، برق و گاز طبیعی منفی 6.1 بوده است و اکنون آثار آن بر همگان روشن شده است.

🔹 نتیجه اینکه رشد اقتصادی در این دوره رشد با کیفیت نبوده است. حال برای رشد اقتصادی با کیفیت چه باید کرد. اولین توصیه ها همواره افزایش سرمایه گذاری، بهبود فضای کسب و کار، بهبود روابط بین المللی است. اما این اتفاق نمی افتد. برخی نیز دائما بر ضرورت جهت دهی اقتصاد به سمت بخش مولد در تقابل با بخش نامولد و رانتی تاکید دارند اما باز هم چنین اتفاقی رخ نمی دهد.

🔹 یکی دیگر از توصیه ها، اقتدار بانک مرکزی در اتخاذ سیاست های پولی و استقلال آن است. اما این پیشنهاد به دلیل وابستگی شدید سیاست های پولی به سیاست های مالی و همچنین ساختار قانونی موجود، ممکن نبوده و تاکنون نه اراده ای بوده و نه قدمی در این راستا برداشته شده است.

🔹 یکی از موارد کلیدی، فساد سیستماتیک موجود است. در این زمینه نیز توصیه ها فراوان بوده و در برخی موارد نیز قانون وجود دارد اما این فساد در حال عبور از وضعیت سیستماتیک است و مانعی جدی در برابر توسعه کشور بدل شده است.

🔹 یکی دیگر از موارد، ساختار خصولتی اقتصاد ایران و ضرورت توجه به بخش خصوصی است. اما نتایج ناامیدکننده بوده است. علاوه بر محورهای یادشده، می توان موارد بیشتری را بیان داشت.

🔹 اکنون نیز با انبوه توصیه هایی از این دست به دولت چهاردهم مواجهیم. اما به نظر می رسد قبل از تکرار توصیه ها، باید این پرسش را پاسخ داد که چرا این نظرات کارشناسی عملی نشده است. آنان باید برای چرایی فقدان انضباط مالی دولت، فقدان رشد اقتصادی با کیفیت، چرایی عدم امکان رشد بخش خصوصی و مانند آن اندیشیده و راه هایی برای رفع آن ارائه دهند.

🔹 موانع نهادی آشکار و پنهان عاملی برای تداوم زنجیره های توسعه نیافتگی است. تصور می شود بازنگری در پیشنهادات با عنایت به اصلاح ریل گذاری ها در سطح مقدورات دولت چهاردهم لازم باشد. تغییر در نگرش ها برای اصلاح وضع موجود در دولت و پیشنهاد دهندگان ضروری است. در غیر این صورت، در بر همان پاشنه خواهد چرخید.

🔹 وضعیت موجود معلول نگرشها و ریل گذاری های فرسوده و عقب برنده است.

@yousefimohamadreza
Audio
بازخوانی خطبه 166 ( قسمت دوم)
محمدرضا یوسفی

🔹 قسمت دوم این خطبه شامل دو بخش است. نخست پیش بینی حضرت از وضعیت مردم در ذیل حکومت بنی امیه می پردازد. حضرت، زندگی آنان را پر از تلاطم و رنج بیان می کند. مردم تحت فشار حکومت معاویه به چند دستگی افتاده، تنها گروه معدودی از پیروان امیرالمومنین بر عهد خویش پایدار می مانند و بقیه تحت تاثیر فضای زمانه به انحراف کشیده شده، هر کدام به راهی می روند.

🔹 البته هر چند این تفرقه وجود دارد اما به هنگام تضعیف حکومت بنی امیه در آینده، اینان به دلیل نارضایتی شدید از حکومت، موقعیت را مناسب دیده و برای نابودی حکومت تلاش کرده و موفق خواهند شد. هر چند حکومت بعدی نیز مورد تایید اهل بیت نیست.

🔹 بخش دوم این خطبه به تحلیل چرایی این وضعیت می پردازد.
تفصیل این دو بخش در این گفتار آمده است.

@yousefimohamadreza
کشتار مردم پاراچنار متوقف شود
محمدرضا یوسفی

🔹 این روزها باز هم اخبار ناگواری از کشتار شیعیان پاراچنار پاکستان به گوش می رسد. این شهر به دلیل شرایط منطقه ای، سال‌ها است که شاهد خشونت‌های فرقه‌ای بوده و به دلیل محاصره این منطقه توسط گروههای افراطی، مردم مظلوم پاراچنار کشته های زیادی را تاکنون متحمل شده اند.

🔹 هر از گاهی به دلیل نزاعی که معمولا اختلافات ملکی منشأ آن است، این منطقه به صحنه کشتار این مردم مظلوم تبدیل می شود. در سال 2007 جنگی طولانی درگرفت و در سال 2012 جنگی به مدت یک سال در منطقه صورت گرفت و در نتیجه آن، بیش از ششصد نفر به شهادت رسیدند و صدها نفر دیگر زخمی شدند. اکنون نیز پس از یک هفته آتش جنگ در گرفته و دهها نفر کشته و بیش از صد نفر مصدوم شده اند.

🔹 این کشتار به شکل فجیع و غیرانسانی بریدن سر و دست و پا در فضای سکوت مجامع بین المللی و دولت پاکستان انجام گرفته و می گیرد و اکنون پس از گذشت یک هفته و ادامه این کشتار، جان بسیاری از غیرنظامیان بی دفاع شامل زنان و کودکان به شدت تهدید می‌شود.

🔹امیدوارم علمای شیعه پاکستان با تشریک مساعی با علمای اهل سنت آن دیار در جهت پایان دادن به این تهاجمات غیرانسانی اقدام کرده و همچنین آنان با تاکید تمام از دولت پاکستان بخواهند تا برای حل اساسی و مسالمت آمیز اختلافات آن منطقه اقدام نماید.

🔹 متاسفانه ندای مظلومیت مردم پاراچنار در فضای ترور ناجوانمردانه شهید اسماعیل هنیه توسط رژیم جنایتکار اسرائیل در ایران نیز گم شد. از سوی دیگر شاید فقدان دولت مستقر نیز موجب شده باشد تا دولت جدید جهت پایان بخشیدن به این تهاجمات غیرانسانی نتوانسته واکنشی مناسب داشته باشد.

🔹 انتظار از دولت این است تا در این راستا از تلاش های دیپلماتیک برای حل مسئله از هیچ اقدامی خودداری نکند.

🔹از خداوند متعال می خواهم تا مذاهب اسلامی در پرتو تعالیم پیامبر رحمت، زندگی مسالمت آمیز و روادارانه با یکدیگر داشته و در تعاملی سازنده به تعالی کشورشان کمک کنند.

@yousefimohamadreza
مراقب شبث ها باشیم
محمدرضا یوسفی

🔹 شبث بن ربعی به هنگامی که اسلام در شبه جزیره عربستان گسترش یافته بود، مسلمان شد. پس از وفات پیامبر و ادعای برخی بر نبوت دروغین، به یکی از آنان پیوست اما به هنگام شکست آنان از مسلمانان، دوباره مسلمان شد. تاریخ خبری از وی نقل نمی کند تا اینکه در اواخر حکومت عثمان و گستره اعتراضات، او نیز در زمره مخالفان عثمان بود. در دوره امیرالمومنین نیز از فرماندهان سپاه وی بود. سپس جزء خوارج شد اما به هنگام درک قطعی بودن شکست خوارج و گفتگو با حضرت علی، مجدد به حضرت پیوست. پس از جنگ نهروان و اوضاع متفرق کوفیان و حمله معاویه به سرحدات، ااسمی از وی نیست. گفته شده که به همراه اشعث با معاویه نامه نگاری داشت.

🔹 در زمان حکومت معاویه، سکوت اختیار کرد اما در زمان خاص به نفع معاویه گام برداشت و علیه حجر گواهی داد و به استناد سخن او، حجر و یارانش به شهادت رسیدند.

🔹 پس از درگذشت معاویه، از جمله کسانی بود که امام حسین را دعوت کرد و در نامه نوشت که همه چیز برای حکمرانی شما آماده است. وقتی ورق برگشت و ابن زیاد وارد کوفه شد، در پراکندن مردم از گرد مسلم فعال بود. او از فرماندهان لشکر عمر سعد علیه امام حسین شد اما توجه داشت تا چندان فعال نباشد و تا آنجا که ممکن بود سعی می کرد در دید نباشد. شبث از طرف حاکم کوفه مسندی گرفت و در مقابل مختار ایستاد. با بالا گرفتن کار مختار، در نامه ای خواستار پیوستن به او شد اما مختار نپذیرفت. مدتی بعد به زبیریان پیوست تا در سال 70 از دنیا رفت.

🔹 شبث مسلمان شد، کافر شد و دوباره مسلمان شد. با علی بود، با معاویه بود، به امام حسین نامه نوشت، با ابن زیاد بود، تمایل داشت با مختار باشد ولی نشد و در نهایت با زبیریان نیز بود و شاید اگر عمرش کفاف می داد با دیگران نیز همراهی می کرد.

🔹 شبث را چگونه می توان فهمید؟. آیا او در دل انسانی حقیقت گرا بود و خوب و بد را می فهمید اما به لحاظ ضعف شخصیتی، اصل برایش قدرت و ثروت بود و دچار تعارض درونی شده و قدرت پرستی و مال دوستی بر وی غالب بود، چنانچه در جریان واقعه عاشورا نیز برای خاموش کردن ندای درونی خود، سعی کرد مانند دیگر فرماندهان لشکر بی رحم نباشد؟ یا او اساسا انسانی بود که به هیچ چیزی جز قدرت و ثروت خود اعتقاد نداشت و با درک موقعیت زمانه و گرفتن رشوه های کلان و گرفتن پست هر کاری را برای صاحبان قدرت، حاضر به انجام بود؟

🔹 شبث هر چه بود، درسی ماندگار در تاریخ از خود به جای گذارد. شبث ها نگاهشان به قدرت است، به اینکه چه کسی صاحب آن است. در شرایط چندگانگی و یا دوگانگی قدرت نیز سعی در جلب رضایت همه اطراف دارند. از سویی پس از جنگ صفین با علی هستند و از سوی دیگر با معاویه نامه نگاری دارند. از سویی با حاکم کوفه است و از سویی به مختار نامه می نویسد. سعی می کند همه را داشته باشد.

🔹 شبث ها همیشه هستند. آنان حاضر به هزینه کردن برای هیچ گروهی نیستند اما آماده اند تا بر سر سفره ها بنشینند. با همه هستند اما به واقع با هیچ کس نیز نیستند. با همه گروهها با افکار کاملا ناهمگون نیز سازگارند.

جناب پزشکیان
مراقب شبث ها باشید.

@yousefimohamadreza
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
🎥گفتگوی دیدار با محمدرضا یوسفی، اقتصاددان و استاد دانشگاه و حوزه درباره انتخاب کابینه چهاردهم

معرفی کابینه؛ پزشکیان نمی‌خواهد یا نمی‌تواند
@yousefimohamadreza
#دیدار_نیوز
@didarnews1| @didarnewsir
انتخاب کابینه و شرایط سخت پزشکیان
محمدرضا یوسفی

🔹 انتخابات چهاردهم و تایید صلاحیت سومین کاندیدای اصلاح طلبان، بارقه امیدی در بخشی از جامعه ایجادکرد. مردم به امید توقف روند افراط گرایی، خالص سازی و پایان دولتی ناکارآمد، به سمت پزشکیان رفتند با علم به اینکه او در ساختار متصلب محدودیت های زیادی خواهد داشت. با وجود همه امور ناامیدکننده، در دور دوم انتخابات، مشارکت به 50 درصد رسید و حدود هفده میلیون نفر به پزشکیان رأی دادند. پیروزی پزشکیان، مردم را به اولین خواسته خود یعنی پایان خالص سازی رساند.

🔹 شورای راهبری منصوب پزشکیان، برای بررسی صلاحیت کاندیداهای کابینه سازکاری تعریف کرد. از همان ابتدا مردم اعم از رای دهندگان به پزشکیان، تحریمی ها و حتی مخالفان وی با حساسیت اخبار را دنبال می کردند. یکشنبه بیست و یکم مرداد، او کابینه خود را معرفی کرد. اما عموم رأی دهندگان به ایشان، دچار شوک شدند. برخی به کلی ناامید شده، برخی به نقد پرداخته، برخی پیشنهاد پس گرفتن برخی از افراد را داده و برخی نیز از رأی خویش پشیمان شدند.

🔹 هر چند واکنشها متفاوت بوده است اما این حساسیت را باید به فال نیک گرفته، نویدبخش دانست. شاید در هیچ دوره ای در تاریخ ایران، این همه حساسیت نسبت به کابینه وجود نداشته است. این امر لذت بخش است. یادمان نمی رود همین سه سال پیش هنگام معرفی کابینه، چه سردی بر فضای کشور حاکم بود.

🔹 از این به بعد کنش مردم مطالبه گرانه خواهد بود زیرا مردم دریافتند که نباید در گوشه ای بنشینند و نظاره گری منفعل باشند و بعد از چهار سال دولت را قضاوت کنند. آنان از پزشکیان حمایت کرده، او را نقد نموده و مطالبات خود را صرف نظر از اینکه چه کسی وزیر شود، به عنوان میثاقی با دولت منتخب دنبال خواهند کرد. این بار رای دهندگان به پزشکیان نه قهر می کنند و نه به تقدیس دولت می پردازند. تغییر ریلی که مردم خواستار آنند با مطالبه گری حاصل خواهد شد این امر از سیاست ورزی و بلوغ ناشی از تجارب تلخ گذشته و عقلانیت ناشی از واقع نگری حکایت دارد. این نوع تعامل مردم به پویایی حکومت و پاسخگو کردن آن کمک خواهد کرد.

🔹 مردم دیگر، مسئولیت خود را تا پای صندوق رأی ندانسته، همراه با منتخب خویش در طول چهار سال آینده بیدار خواهند ماند. حمایت، مطالبه گری و نقد از اصول حضور و مشارکت مردم است. آنان در انتخابات به دنبال توقف مسیر انحطاطی افراط گرایان متوهم و تلاش برای ریل گذاری جدید و حداقل هایی مانند عدم دخالت در سبک زندگی و حذف فیلترینگ بودند.

🔹 پزشکیان با پذیرش نمایندگی اصلاح طلبان بر این مطالبات، مهر تایید زد. او همچنین تشکیل دولتی مبتنی بر تخصص، سلامت و کارآمد و به دور از نزاع های بی حاصل را وعده داد.

🔹 با وجود این، پس از معرفی کابینه به مجلس، ظریف با بیان اینکه 9 نفر از 19 نفر از سوی شورای راهبری و کمیته ها معرفی نشدند، کمک بزرگی به فهم عمومی مشارکت دیگران در چگونگی تعیین کابینه کرد. تقریبا نصف اعضای کابینه از مسیر تلاش یک ماهه 450 نفر اعضای شورا و کمیته ها بیرون نیامده است. خطیب نیز اعلام کرده که دولت نسبت به 73 نفر استعلام کرده که از میان آنها 54 نفر رد صلاحیت شدند. این نیز کمک می کند تا درک کنیم تنها سه نفر انتخاب اول حلقه پزشکیان بوده است. ساختار متصلب با ایجاد قیودی مانع از این شده است تا کشور از همه پتانسیل های خویش بهره ببرد. شاید برخی از مجلسیان نیز چشم به زدن همان سه نفر بسته باشند. خدا می داند که اعمال سلیقه ها چقدر از شخصیت های برجسته را به کنج عزلت نشانده است. به هر حال با توجه به این دو نکته، مردم از این کابینه رضایت نداشته و صدای خود را از طریق فضای مجازی، برخی بیانیه های تشکل ها به رئیس جمهور رسانده اند.

🔹 پرسش این است که پزشکیان در این شرایط چه باید کند؟ اگر بخواهیم به زبان نهج البلاغه با رئیس جمهور سخن بگوییم، چند نکته لازم به ذکر است.

اول، اگر امکان بازپس گیری نامه باشد، این امر انجام شود. چنانچه امیرالمومنین پس از زمان خریدن برای اصلاح توسط خلیفه سوم فرمود، زمان نیاز نیست اگر می پذیری که باید اصلاح شود، سریع اقدام کن.

دوم، حضرت در خطبه 214، آگاهی را حق مردم دانسته از این رو خود را ملزم به شفافیت کرد. پزشکیان نیز به طور شفاف فرایند انتخاب و ویژگی های افراد پیشنهادی را بیان کند. این امر موجب مسئولیت پذیری تمامی دولت های آشکار و پنهان در عملکرد دولت آینده خواهد شد.

سوم، حضرت در نامه به مالک اشتر می فرمایداگر مردم به تصمیمی معترض شدند، دلایل خود را به وضوح برای آنان بیان کن تا همه چیز کاملا عیان شود.

🔹 اگر پزشکیان به این نکات نهج البلاغه عمل کند، سیاستی کارآمد برای حفظ اعتماد و سرمایه اجتماعی دولت را برگزیده است.

@yousefimohamadreza
در سیزدهمین برنامه دیدار اندیشه با محمدرضا یوسفی اقتصاددان، استاد دانشگاه و حوزه مطرح شد
اصلاح نظام‌حکمرانی مقدم بر اصلاح اقتصادی است/اعتقاد به امام زمان هم مورد دستبرد واقع شده/ از اینهمه نهج البلاغه خوانی پزشکیان می‌ترسم!


در سیزدهمین برنامه دیدار اندیشه با دکتر محمد رضا یوسفی اقتصاددان، استاد دانشگاه درباره "الزامات سیاسی برای انجام وعده‌ها و اصلاحات اقتصادی دولت پزشکیان"گفتگو کردیم.

دیدارنیوزـ حسین‌جعفری: در سیزدهمین دهمین برنامه دیدار اندیشه با دکتر محمدرضا یوسفی درباره "الزامات سیاسی برای انجام وعده‌ها و اصلاحات اقتصادی دولت پزشکیان" گفت‌وگو کردیم.

در بخش اول این‌گفت‌وگو بدنبال پاسخ به این سوال بودیم که دولت پزشکیان برای تحقق وعده‌های اقتصادی و بهبود معیشت مردم، رسیدن به رشد اقتصادی سند چشم‌انداز و ارتقاء سطح رفاه مردم باید چه اقدامات و اصلاحات سیاسی را در بخش سیاستگذاری داخلی و خارجی پیگیری کند.

به عبارت دیگر آیا وعده‌های اقتصادی فقط از طریق اصلاحات صرفاً اقتصادی که توسط علم اقتصاد توصیه می‌شود محقق می‌شود و یا هرگونه اقدام اقتصادی دولت چهاردهم منوط به اصلاح و تغییر ریل سیاست خصوصاً سیاست خارجی از جمله تنش زدایی، الحاق به fatf، مراوده بین المللی جامع نگر و ... است؟

به اعتقاد یوسفی اصلاح نظام حکمرانی باید قبل از انجام اصلاحات اقتصادی صورت گیرد. زیرا زیر ساخت‌های اقتصادی کشور شدیداً ضربه خورده و برای احیای آن نیاز به سرمایه‌گذاری دارد که فقط با تعامل سازنده با دنیا میسر می‌شود. در حالی که از سال ۸۴ مسیر تعامل بهم خورده و با دنیا سر ستیز پیدا کردیم و در نهایت نیز تحریم می‌شویم.

وقتی منابع درآمدی کاهش می‌یابد، نرخ ارز و تورم افزایش یافته، امکان سرمایه گذاری از بین می‌رود و در نتیجه رشد اقتصادی کاهش یافته و به تبع آن بیکاری افزایش می‌یابد و در این وضعیت ِ درماندگی و بیچاره گی ناگزیر می‌شویم تحریم را دور بزنیم و در این فرآیند، فساد گسترده در کشور نهادینه می‌شود.

مساله مهم دیگر کاهش شدید سرمایه اجتماعی و اعتماد عمومی است به گونه‌ای که بجای احترام به سبک زندگی مردم، دولت در زندگی مردم در همه جا؛ اقتصاد، فرهنگ و ... دخالت می‌کند و نتیجه اش می‌شود همین شکاف اجتماعی بزرگ. این استاد دانشگاه معتقد است حضور و نقش پررنگ بخش خصولتی به تضعیف و حذف بخش خصوصی انجامیده و بدلیل وحود و حضور ذینفعان پرقدرت شرایط تحریمی، چه بسا دولت ناگزیر باشد بجای مقابله جدی که نیاز به عزم و اراده ملی دارد، به تعامل و ایجاد وضعیت "رانت مولد" فکر کند.

پرسیدیم چقدر نگاه آخرالزمانی حاکمیت موثر در بی برنامه بودن است و اینکه بجای برنامه فقط کافی است چند سال باقی بمانند تا دولت را تحویل امام زمان دهند؟ پاسخ حجت الاسلام یوسفی جالب بود: اعتقاد به امام زمان همانند بسیاری از مفاهیم‌با ارزش مورد دستبرد واقع شده است و ... در پایان بخش اول گفت‌وگو جناب یوسفی دغدغه مهمی را طرح می‌کند؛ "من خوفی دارم که آقای پزشکیان که از نهج البلاغه می‌گوید، در عمل فراموش کند.

احمدی نژاد ذهن مردم را نسبت به امام زمان دچار خدشه کرد، من می‌ترسم ایشان هم که اینهمه نهج البلاغه می‌خواند و پرچم نهج البلاعه را بالا برده، راه قبلی را ادامه دهد و نهج البلاغه ضربه بخورد از خوانندگان فرزانه دعوت می‌کنم این گفتگو را از "دیدار اندیشه" مشاهده و مورد توجه قرار دهند.
@yousefimohamadreza
🔵 youtu.be/aSf3hYqFDpY

🎥 جهت مطالعه متن کامل و مشاهده فایل تصویری این گفتگو در سایت دیدارنیوز، اینجا کلیک کنید

@didarnews1
@didarnewsir
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
🔴دکتر محمدرضا یوسفی در گفت و گو با دیدارنیوز:

🔹ما در در برنامه الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت اصرار داریم که از کلمه توسعه استفاده نکنیم و به جایش از کلمه پیشرفت استفاده کنیم

این الگو در پی ایجاد تمدن جدیدی متفاوت با تمدن موجود است از این رو از مفاهیمی مانند توسعه استفاده نمی کند.

@yousefimohamadreza
#دیدار_نیوز
@didarnews1| @didarnewsir
رویای رشد هشت درصدی
محمدرضا یوسفی

🔹 دولت جدید تاکید دارد که بر اساس سند چشم انداز و برنامه هفتم عمل کند. از جمله اهداف تعیین شده این برنامه، رشد 8 درصدی است. بسیاری از اقتصاددانان تحقق این نرخ را در شرایط کنونی ناممکن می دانند. پزشکیان نیز در مناظرات، تحقق آن را بدون بهبود روابط بین المللی ناممکن دانست. اما او اکنون می خواهد در چارچوب برنامه هفتم، برای تحقق رشد 8 درصدی کار کند. پرسش مهم امکان پذیری تحقق این نرخ در دوره پنج ساله برنامه هفتم است.

🔹 در همینجا باید میان رشد اقتصادی کوتاه مدت و بلندمدت تفاوت قائل شد. در کوتاه مدت ممکن است به دلایلی نرخ رشد اقتصادی بالا را تجربه کرد. به عنوان مثال، در دوران جنگ تحمیلی، بنگاه های اقتصادی به دلیل محدودیت در تامین مواد اولیه، قطعات، پایین بودن منابع ارزی و مانند آن با ظرفیت پایین فعالیت می کردند. اما در سه سال پس از جنگ، ایران نرخ رشد اقتصادی بالایی را تجربه کرد. گرچه این روند ادامه نیافت. در سال 1397 با بازگشت تحریم، روند بهبود رشد اقتصادی متوقف شده و با وقوع اپیدمی کرونا، بیشتر آسیب دید. در دوره کرونا، بنگاه های اقتصادی با ظرفیت پایین کار کرده و بسیاری از کسب و کارها آسیب دیدند. با پایان یافتن کرونا و ریاست جمهوری بایدن، درآمدهای نفتی بهبود یافت و رشد اقتصادی مثبت شد. گرچه این رشد بیشتر ناشی از درآمدهای نفتی بود. اما این نرخ با رشد 8 درصد فاصله زیادی دارد. به هر حال این رشدهای نوسانی نمی تواند به بهبود اقتصاد ایران انجامیده و توسعه را به دنبال داشته باشد.

🔹 رشد اقتصادی بالا و مستمر در بلندمدت منجر به تغییرات اساسی در اقتصاد شده، توسعه را به دنبال خواهد داشت. چین حدود سه دهه، رشد اقتصادی دو رقمی را تجربه کرد و از یک اقتصاد بسته و کشاورزی، با حدود 700 میلیون فقیر به اقتصادی باز، صنعتی و درصد بسیار اندکی از فقیران در سال 2020 رسید. متوسط نرخ رشد اقتصادی ویتنام در دهه اخیر هفت درصد بوده است. ساختار اقتصادی این کشورها در این دهه ها به دلیل تغییرات نهادی تحول پیدا کرده است.

🔹 به عنوان مثال، کشور فقیر ویتنام نزدیک به دو دهه رشد اقتصادی پایینی را تجربه می کرد. این کشور با تفکرات سوسیالیستی و ضدغربی حکومت، اقتصادی بسته، در فقر به سر می برد. حداقل 60 درصد مردم زیر خط فقر بودند. اما رهبران ویتنام از سال 1986 تصمیم گرفتند، تغییر ریل داده و توسعه را دنبال کنند. هشت سال مذاکره مستمر برای عضویت در سازمان تجارت جهانی موفقیت آمیز شد. برای تحقق اصلاحات اقتصادی و ایجاد ریل گذاری مناسب توسعه، قانون اساسی کشور تغییر یافت. دولت به وظایف سیاست گذاری پرداخت و از تمرکزگرایی دوری جست و بخش خصوصی موتور حرکتی اقتصاد شد.

🔹 بر اساس آمارهای بانک جهانی، صادرات این کشور در این تقریبا سه دهه، 100 برابر شده، متوسط درآمد این کشور 30 برابر شده، نتیجه اصلاحات ساختاری، افزایش قابل ملاحظه سطح رفاه مردم ویتنام بود. درصد فقیران نیز از 60 درصد در دهه 1980 و 45 درصد در سال 1990 به کمتر از 5 درصد در سال ۲۰۲۱ رسید.

🔹 ایران برای رشد اقتصادی بالا و مستمر نیز نیازمند تغییر ریل گذاری است. اصلاح حکمرانی کشور از طریق توسعه نگری ممکن است. مبارزه با فساد، ایجاد شفافیت در نظام تصمیم گیری و اجرا، باز شدن فضا برای ورود تدریجی همه ایرانیان به عرصه قدرت، تضمین حقوق مالکیت، دوری از تنش های داخلی، تعامل مثبت و سازنده با تمامی دنیا از مولفه های این اصلاح می باشند.

🔹 ثبات بخشی به اقتصاد، بهبود فضای کسب و کار و انگیزه زایی برای بخش مولد اقتصادی و مبارزه با بخش رانتی دلالی می تواند به بخش خصوصی این توانایی را بدهد تا موتور رشد اقتصادی کشور شود.

🔹 توسعه نیافتگی سرنوشت محتوم هیچ کشوری نیست. چین در سال 1965 جزء 25 کشور فقیر جهان بود اما اکنون دومین اقتصاد جهان است. زمانی آرژانتین جزء 25 کشور ثروتمند جهان بود اما اکنون غرق در بحران است. تغییر نگرش و به دنبال آن تغییرات نهادی لازم است. اگر این اتفاق امروز برای ایران رخ دهد، کمتر از ده سال آینده، نتایج شگرف آن ظاهر خواهد شد.

🔹 نکته مهم این است که دولت باید از این زاویه به برنامه هفتم نگاه کند و با توجه به دامنه اختیارات خویش در ساختار سیاسی ایران به بازنگری در برنامه هفتم بپردازد و برنامه اصلاحی را به مجلس ببرد. با این برنامه پراکنده، تمرکز گرا و برخی نگاه های واپس گرایانه نمی توان به رشد اقتصادی مورد نظر دست یافت.

@yousefimohamadreza
✅️شفقنا- حجت الاسلام والمسلمین هادی سروش در یادداشتی با عنوان «بررسی تأملات ذهنی درباره اربعین از جهت اعتقادی ، حکومتی و اقتصادی»:

🔹️اربعین سیدالشهداء یک حقیقت منصوص دینی است .اربعین پدیده بدعت آمیز نیست و دارای ریشه عبادی و نُسکی در حدیث و فقه و یک “امر مستحب” است که قوام و اعتبار آن زیارت جابربن عبداله انصاری در روز اربعین نیست، بلکه اعتبار آن؛ ائمه اطهار (ع) به نقل مستند بزرگانی چون شیخ مفیداست.

🔸️مقصود از “زیاره اربعین” رفتن به زیارت امام حسین است و یا بوسیله متنی امام را از راه دور مورد زیارت قرار دادن است اما برخی مانند علامه سید محمدفضل الله بنابر یک کلیپ ویدئویی در اینترنت است زیارت اربعین در این حدیث را به معنای زیارت چهل مومن می‌داند! که این نظریه مردود است.

🔹️پیاده روی بسوی حرم خدا و پیامبر (ص) و امام حسین مورد روایتِ صحیحه ابی صامت و نیز صحیحه ابن میمون صانع از امام صادق (ع) است .

🔸️در مورد ورود دولت و حاکمیت به مقوله اربعین حسینی جوانب متعددی مورد بحث است؛ یکی بحث امنیت شهروندان است ، و دیگری بحث مدیریت ، و سوم مربوط به هزینه است.
در بخش اول روشن است که با توجه به قانون در مورد مسئولیت تعریف شده حکومت؛ تامین امنیت و حفظ کرامت شهروندان است.

🔹️اما در مورد هزینه؛ اولا ؛ ما قائل به پرداخت هزینه مراسم مذهبی از جیب بیت المال نیستیم و راهکار درست در اداره مراسم و مناسک دینی را در خود جوش بودن و هزینه آن توسط خود مومنانی میدانیم که با جان در طول تاریخ به اداره آن بپا خواسته اند.
وثانیا ؛ بوجه کشور حتی در مسائل فرهنگی در قانون اساسی و قوانین دست دوم آمده و هر هزینه ای باید باتوجه به قانون باشد و رضایت اکثریت شهروندان در این مهم دخالت دارد.
و ثالثا ؛ اگر به فرض نظر کسانیکه معتقد به هزینه کردن از بیت المال در حکومت دینی هستند،درست باشد! تازه اول بحث “اولویت” و اهم و مهم که یک قاعده عقلائی و فطری است پیش خواهد آمد.

🔸️اضافه بر تمام موارد فوق یک مسئله قابل دقت است و مسئولیت حکومت دینی جدی میکند و آن مراقبت از رفتار و تصمیمات خویش است که مبادا یک رفتار گسترده ای باعث تردیدهای اعتقادی و خدشه درباورهای دینی مردم شود و آسیب به موقعیت ائمه اطهار داشته باشد!
حرمت “اذاعه” بمعنای آسیب به آبروی پیشوایان دینی -که دریک باب مجزا در اصول کافی آمده- فقط یک حُکم فردی نیست بلکه شامل حُکمرانان نیز میشود.

@yousefimohamadreza
متن کامل 👇👇
https://fa.shafaqna.com/news/1643871/
Audio
اصلاح نظام‌حکمرانی مقدم بر اصلاح اقتصادی است؛

محمد رضا یوسفی٭

🔹اصلاح نظام حکمرانی باید قبل از انجام اصلاحات اقتصادی صورت گیرد. زیرا احیای زیرساختها نیاز به سرمایه‌گذاری دارد که با تعامل سازنده با دنیا میسر می‌شود.
دور زدن تحریم، فساد گسترده را در کشور نهادینه کرد.

🔹 مساله مهم دیگر کاهش شدید سرمایه اجتماعی و اعتماد عمومی است دولت در زندگی مردم در همه جا؛ اقتصاد، فرهنگ و ... دخالت می‌کند و نتیجه اش می‌شود همین شکاف اجتماعی بزرگ است.

🔹 حضور و نقش پررنگ بخش خصولتی به تضعیف بخش خصوصی انجامیده و بدلیل وجود ذینفعان پرقدرت، چه بسا دولت ناگزیر باشد بجای مقابله جدی که نیاز به عزم و اراده ملی دارد، به تعامل و ایجاد وضعیت "رانت مولد" فکر کند.

🔹اعتقاد به امام زمان همانند بسیاری از مفاهیم‌ با ارزش مورد دستبرد واقع شده است و ...


🔹 احمدی نژاد ذهن مردم را نسبت به امام زمان دچار خدشه کرد، من می‌ترسم ایشان هم که اینهمه نهج البلاغه می‌خواند و پرچم نهج البلاعه را بالا برده، راه قبلی را ادامه دهد و نهج البلاغه ضربه بخورد.

٭ اقتصاددان

برگرفته از گفت وگو با دیدارنیوز
@yousefimohamadreza
تعطیلی شنبه و مخالفت به نام دین
محمدرضا یوسفی

🔹 باز هم این روزها بحث تعطیلی شنبه با هدف کمک به اقتصاد کشور مطرح شده و برخی از بزرگان نیز مخالفت نمودند.
در نامه به قالیباف رئیس مجلس، بر چند محور تاکید شده است.
ایشان به تعطیل شدن تمامی دستگاه های مولد و دیگر سازمان های غیراقتصادی و در نتیجه زیان به اقتصاد کشور، بر فدا شدن اکثریت جامعه بخاطر ٥ درصد مرتبط با جهان خارج، مخالفت با قانون اساسی و مخالفت با فرهنگ ملی و دینی استدلال کرده اند. (خبرآنلاین، ٥ /٦/١٤٠٣)

🔹 این دغدغه ها در سال ۱۴۰۲ نیز مطرح بوده و اینجانب در چهار یادداشت به بررسی ابعاد این موضوع پرداختم. از این رو لینک یادداشتها را جهت مطالعه در ذیل آورده ام.

اول، اولویت تعطیلی شنبه بر مبنای منافع ملی
https://www.tgoop.com/yousefimohamadreza/729

دوم، آیا تعطیلی شنبه به دین مرتبط است؟
https://www.tgoop.com/yousefimohamadreza/732

سوم، تعطیلی شنبه و تشبه به غیرمسلمانان
https://www.tgoop.com/yousefimohamadreza/733

چهارم، الزامات مصوبه تعطیلی شنبه مجلس
https://www.tgoop.com/yousefimohamadreza/734

🔹 امیدوارم بازنگری بر مبنای منافع اقتصادی و جنبه ادعایی مخالفت با دین این مصوبه در فضایی علمی صورت پذیرد.

@yousefimohamadreza
در پانزدهمین برنامه دیدار اندیشه، با محمدرضا یوسفی اقتصاددان، استاد دانشگاه و حوزه مطرح شد
اگر اقتصاد ما بسته باشد نمی‌توانیم اقتصادمان را بهبود ببخشیم، فقط به وضعیت شعب ابی طالب می‌رویم/ پاسخگو بودن یعنی بتوان مقام مسئول را مورد سوال قرار داد یا وادار به استعفا کرد


در پانزدهمین برنامه دیدار اندیشه با دکتر محمد رضا یوسفی اقتصاددان، استاد دانشگاه و در ادامه بخش دوم گفت‌وگو درباره "الزامات سیاسی برای انجام وعده‌ها و اصلاحات اقتصادی دولت را پی گرفتیم.

دیدارنیوزـ حسین‌جعفری: در پانزدهمین برنامه دیدار اندیشه با دکتر محمدرضا یوسفی اقتصاددان، استاد دانشگاه بخش دوم گفت‌وگو درباره "الزامات سیاسی برای انجام وعده‌ها و اصلاحات اقتصادی دولت" را پی گرفتیم. در بخش دوم این گفت‌وگو یوسفی به معضل انبوه اسناد بالادستی اشاره کرد و معتقد است وقتی اسناد بالادستی که باید اهداف اصلی را روشن کند به ده مورد و بیشتر می‌رسد یعنی در عمل هدفی و سندی بالا دستی نیست.

اسناد بالادستی یعنی یکی، دوتا، سه تا؛ نه ده تا! یوسفی به قانون فرزندآوری به عنوان یک مصداق خاص پرداخته و بیان می‌کند؛ نسبت به تاثیر سیاست‌های کلان کشور بر برنامه‌ها و اهداف بی توجه هستیم و سکوت کرده، اما با سطحی نگری تصور می‌کنیم با دادن وام اوضاع بهتر شود، ولی در عمل فقط هرز منابع داریم بدون آنکه به نتیجه برسیم.

این استاد دانشگاه به تاثیر مخرب فقدان احزاب پرداخته و می‌گوید وقتی حزب بمعنای واقعی نداشته باشیم کاندیدا‌های ریاست جمهوری در ابتدا وعده‌هایی می‌دهند که بر مبنای توصیه‌های فرد مورد وثوق شان است. اما وقتی رئیس جمهور شده و با واقعیت مواجهه می‌شوند، می‌فهمند نمی‌توانند وعده‌ها را عملی کنند.

زیرا آن وعده‌ها بر مبنای کار کارشناسی حداقلی حتی در حد یک حزب مطرح نشده و فقط بر مبنای اعتماد شخصی بر افراد خاص بوده است. در واقع قول داده شده، اما ناشدنی است و، چون ساختار ما پاسخگو نیست نمی‌شود یقه کسی را گرفت. پاسخگو بودن نیز بمعنای قبول خطای بزرگ توسط مقام نیست، اینکه فقط بگوید بله اشتباه کردم، اما پست را رها نمی‌کند یعنی پاسخگویی وجود ندارد.

پاسخگو بودن یعنی ما بعنوان نهاد مدنی بتوانیم آن مقام مسئول را مورد سوال واقع و وادار به استعفا کنیم. نه اینکه آن آدم باز هم در همان مقام بماند تا اشتباهی دیگر، پاسخگویی یعنی بتوان آن مقام را پایین کشید! جز در دولت هاشمی در سایر دولت‌ها مقامات اقتصادی دولت‌ها با هم اختلاف نظر داشتند و بجای هم افزایی، اقدامات هم را خنثی می‌کردند.

چون انتخاب اعضای اقتصادی هیات دولت بر مبنای یک طرح، فکر و برنامه جامع منسجم نبود و بصورت جزیره‌ای و با تکیه بر اعتماد شخصی و لابیگری انتخاب می‌شدند؛ و تا وقتی این ساختار وجود دارد که نظام حزبی نداریم همینگونه خواهد بود و آقای پزشکیان نیز با همین مشکلات مواجهه خواهد شد. این اقتصاد دان با اشاره به کلید واژه " شاغلان فقیر" بیان می‌کند که تعداد این قشر در دوران دولت رئیسی بیشتر شد.

کسانی که شاغل اند، اما درآمدشان کفاف حداقل‌های یک زندگی آبرومند را نمی‌دهد. توجه به آمار شاغلان فقیر تصویری روشنی از وضعیت اقتصادی کشور است. از اقدامات ضروری و فوری دولت پزشکیان برای تغییر ریل اقتصادی پرسیدیم، اینکه این اقدامات فوری فقط در حوزه اقتصاد است یا شامل حوزه سیاست هم می‌شود؛ و دکتر یوسفی پاسخ داد؛ اولین اقدام فوری تنش زدایی در سطح بیرونی کشور است.

نگاه دولت باید رشد محور باشد، یعنی رشد اقتصادی را هدف قرار دهد و مشخص است که رسیدن به این رشد لوازمی دارد برخی به ایجاد نظام ارتباطی با دنیا بر می‌گردد لذا اگر اقتصاد ما بسته باشد نمی‌توانیم اقتصادمان را بهبود ببخشیم بلکه در وضعیتی قرار می‌گیریم که فقط می رویم به وضعیت شعب ابی طالب! واضح است که هیچ کشوری با اقتصاد و روابط بسته نتوانسته سطح رفاه اش را بالا ببرد.

اقدام ضروری دیگر در مراودات بین المللی انتقال تکنولوژی و دانش فنی به داخل است و این کار مهم فقط با ایجاد ارتباط میسر است. برای اینکه رشد محور باشیم باید بخش مولد اقتصاد در حوزه صنعت و کشاورزی و ... تقویت شود و یکی از اقدامات لازم برای این هدف اصلاح نظام مالیاتی برای تشویق سرمایه گذاری‌های مولد است، همچنین حذف معافیت‌های مالیاتی نهاد‌ها و بنگاه‌های اقتصادی انتصابی.

نکته مهم این بخش از گفت‌وگو تاکید بر این مهم بود انجام این اقدامات فوری تنها زمانی هست که با مقامات بالادستی هماهنگی صورت گرفته و اجازه کار دریافت شده باشد والا رسیدن به این اهداف ناشدنی است. از خوانندگان فرزانه دعوت می‌کنم این گفت‌وگو را از "دیدار اندیشه" مشاهده و مورد توجه قرار دهند.
@yousefimohamadreza
🔵 youtu.be/AElmU7ggz-4

🎥 جهت مطالعه متن کامل و مشاهده فایل تصویری این گفتگو در سایت دیدارنیوز، اینجا کلیک کنید

@adambeheshti
@didarnews1
@didarnewsir
Audio
اخلاق پیامبر عامل مهم گسترش اسلام
محمدرضا یوسفی

🔹 گرچه قرآن مردم را به تعقل، تفکر دعوت کرده و یکی از راههای دعوت به دین را استدلال های عقلانی بیان کرده است اما به واقع اثر اخلاق رسول خدا بر گسترش اسلام، شگرف بوده است.

🔹 خداوند در سوره آل عمران در شرایط متشنج پس از شکست جنگ بدر، اثرات رفتار اخلاقی پیامبر بر وحدت بخشی جامعه به خوبی تشریح می کند.

🔹 برخلاف ذهنیت های امروزی که شاخصه های مسلمانی را در انجام برخی عبادات خلاصه کرده اند، پیامبر راستگویی، امانتداری و وفای به عهد را به عنوان سه شاخص کلیدی مسلمانی بیان می کند.

🔹 نه تنها پیامبر، بلکه اثرات رفتار اخلاقی مسلمانان واقعی نیز در جلب میلیونها انسان به اسلام تاثیرگذار بوده است. مسلمانان اندونزی، مالزی، تایلند و دیگر کشورهای شرق آسیا به دلیل رفتارهای اخلاقی مسلمان واقعی به اسلام گرویدند.

🔹 با وصف این، امروزه شکاف بزرگی میان اخلاق پیامبر و اخلاق ما مسلمانان قابل مشاهده است.
در این سخنرانی، تفصیل مطلب آمده است.

@yousefimohamadreza
Audio
حکمت و عقلانیت در سیاست
محمدرضا یوسفی

🔹 شرایط تاریخی، سیاسی و اجتماعی ثابت نبوده و بر همین اساس موضع گیری به اقتضای هر شرایط متفاوت خواهد بود. با وجود این، در دوران معاصر به طور خاص، بر اساس برداشت ویژه از حادثه کربلا، یک دوگانه عزت و ذلت و یا مرگ و سازش درست شده و بر آن تاکید می شود. این برداشت غلط در مقام سیاست ورزی موجب آسیب های فراوان به جامعه به طور کلی و متدینان به طور خاص شده است.

🔹 در این سخنرانی به تبیین سیاست ورزی امام مجتبی در شرایط سخت تاریخی پرداخته شده است و نشان می دهد که دوگانه یادشده زیان بار است.

@yousefimohamadreza
Audio
سنت گفتگو در سیره امام رضا
محمدرضا یوسفی

🔹 شرایط زمانی امام رضا به دلیل نهضت ترجمه و ورود افکار و اندیشه های دیگر جوامع به جهان اسلام و از سوی دیگر فضای باز فرهنگی موجب شد تا بستری برای طرح آن افکار و تضارب فکری ادیان و مذاهب مختلف فراهم شود.

🔹 امام رضا با استقبال از چنین فضایی، در مناظرات و گفتگوهای متعددی شرکت کردند و با تسلط بر منابع دینی ادیان و مذاهب مختلف با معتقدان به آن ادیان و مذاهب به بحث پرداختند.

🔹 حضرت در همه موارد حرمت مخاطب را حفظ کرده، هیچگونه اتهامی به وی نمی زدند. اخلاق و منطق حاکم بر این گفتگوها بود. این سنت در تثبیت تشیع نقش مهمی داشت.

🔹 مروری بر سنت گفتگویی امام می تواند درسی آموزنده برای امروز ما باشد.

🔹 ویژگی دیگر امام پرداختن به افکار افراطی برخی از افراد و خود برتربینی در میان گروهی از شیعیان بود. حضرت بر اساس مستندات دینی راه نجات انسان را تسلیم و خلوص در برابر پروردگار و عمل صالح بیان کردند.

🔹 تفصیل مطالب یادشده در این سخنرانی آمده است.

@yousefimohamadreza
آزموده را آزمودن خطاست
محمدرضا یوسفی

🔹 جناب پزشکیان در اظهار نظری بیان کرده است که «هیچ منطقی وجود ندارد که بنزین را با دلار آزاد بخریم و با سوبسید به مردم بفروشیم».( تابناک، 6 / 6 / 1403)

ایران بنزین را به قیمت فوب خلیج فارس با نرخ بازار بین الملللی خریداری می کند. در شرایط کنونی متوسط قیمت جهانی یک لیتر بنزین 1.4 دلار است ( رسانه خبری تحلیلی بازار نفت و گاز، 10 / 6 /1403) این در حالی است که قیمت آزاد بنزین در ایران، حدود 5 سنت است. بنابراین روشن است که دولت با خرید 3 میلیارد دلار بنزین و فروش آن به ارزش 150 میلیون دلار در شرایط کمبود شدید منابع، زیان مهمی کرده و اقتصاد نیز دچار سوء تخصیص خواهد شد. از سوی دیگر بنزین تولیدشده داخلی را نیز با قیمتی بسیار پایین تر از قیمت های جهانی فروخته و هزینه فرصت بسیار بیشتری از دست می رود.

🔹 پایین بودن قیمت بنزین، دغدغه همه دولتها بوده است. از این رو پس از انقلاب چند بار افزایش قیمت بنزین را تجربه شده است. در ابتدا افزایش تدریجی سالانه در دستور کار قرار گرفت که مجلس هفتم آن را ابطال کرد. احمد نژاد با فضاسازی ها و تلاش برای اقناع مردم، موفق شد بدون هیچ تنشی، قیمت بنزین را افزایش دهد اما به دلیل شرایط اقتصادی عملی خنثی بود. در نهایت ضرورت افزایش مجدد آن در دولت روحانی مطرح شد. افزایش قیمت بنزین بدون هرگونه فضاسازی، موجب اعتراضات سال 98 شد. این امر نشان می دهد که افزایش قیمت بنزین صرفا افزایش یک کالای معمولی نیست.

🔹 دلایل متعددی برای شکست افزایش یک باره قیمت بنزین وجود دارد.
یکی از دلایل آن این است که قیمت های بین المللی شناور است.‌ قیمت بنزین در ایران در سال 98، حدود 8 سنت بوده درحالی که متوسط قیمت جهانی در آن زمان 90 سنت بوده است. در آن سال، قیمت بنزین 200 درصد افزایش یافت تا به حدود 25 سنت افزایش یابد. اما اکنون پس از گذشت 5 سال، قیمت بنزین از میانگین 90 سنت به 1.4 دلار افزایش یافته است در حالی که قیمت داخلی در این پنج سال همان قیمت سابق است. بنابراین از سویی افزایش قیمتها موجب تنش اجتماعی شده و تورم را افزایش داده است و از طرف دیگر همان سوء تخصیص ها ادامه یافته است. بنابراین سیاست درست، شناور نمودن قیمت بنزین است اما آیا این امر به دلیل آثار اجتماعی و سیاسی و حتی اقتصادی آن ممکن است؟

🔹 دلیل دیگر، شکست سیاست یک باره قیمت بنزین، بی ثباتی اقتصادی است. به دلیل شرایط سیاسی و اقتصادی کشور، اقتصاد ایران با شوک های متعدد ارزی مواجه شده است از این رو مبنای محاسبه به شدت تغییر کرده است. 3 هزار تومان سال 98، ارزش تقریبی 25 سنت را داشته و اکنون حدود 5 سنت ارزش دارد. بنابراین در شرایط بی ثباتی اقتصادی که یکی از مولفه های آن، نرخ ارز است ما همواره با این قیاسی که رئیس جمهور مطرح کرده، مواجه هستیم. ثبات نرخ ارز می تواند دغدغه دولتها را در این زمینه کاهش دهد. بنابراین اولویت به ثبات بخشی به اقتصاد است. نگاه جزیره ای به قیمت بنزین، بی توجه به نرخ تورم چهل درصدی، رشد اقتصادی پایین، بی ثباتی نرخ ارز نمی تواند مشکل بحران های تو در توی کشور را حل کند.

🔹 دلیل دیگر شکست سیاست افزایش یک باره قیمت بنزین، نگاه یک سویه دولتمردان و ساختار معیوب بخش نفت و گاز کشور و صنعت خودروسازی ایران است. سیاست های قیمتی، سیاست جانب تقاضا بوده و بیشتر نگاه به مصرف کنندگان داشته و از عوامل ساختاری تولید و عرضه غفلت می ورزد. بر اساس آمار مقامات نفتی کشور، مصرف بنزین اتومبیل های ساخت داخل دو برابر استانداردهای جهانی است و از آنجا که به گفته همین مقامات در حدود 110 میلیون لیتر مصرف روزانه بنزین کشور است بنابراین، اصلاح صنعت خودروسازی کشور موجب کاهش حدود 50 میلیون لیتر مصرف روزانه خواهد شد. ارزش سالانه آن با احتساب قیمت 1.4 دلار برای هر لیتر بنزین، حدود 25 میلیارد دلار خواهد شد که نه فقط در 3 میلیارد دلار هزینه واردات فعلی بنزین صرفه جویی خواهد شد بلکه امکان صادرات نیز فراهم خواهد شد. پرسش آن است که تاکنون چه تلاش نظام مندی برای اصلاح صنعت خودروسازی کشور و هدر رفت سوخت کشور در میادین نفتی و گازی شده است.

🔹 بنابراین افزایش قیمت بنزین را باید در یک بسته سیاستی و به عنوان آخرین فرایند تخصیص بهینه منابع مورد توجه قرار داد. نگاه جزیره ای به قیمت بنزین، بدون توجه به مشکلات جانب عرضه و ساختار معیوب صنعت خودروسازی و مانند آن، نارضایتی عمومی را افزایش داده و هیچ نتیجه ای نیز برای اقتصاد کشور نخواهد داشت و در آینده نزدیک دو باره یک مقام دولتی خواهد گفت: «هیچ منطقی وجود ندارد که بنزین را با دلار آزاد بخریم و با سوبسید به مردم بفروشیم»

@yousefimohamadreza
https://B2n.ir/r33118
2024/11/24 19:51:39
Back to Top
HTML Embed Code: