tgoop.com/zabanvarzi/1020
Last Update:
🍁 فیلترینگ در حال حذف زبان فارسی از وب است
به گزارش پیوست، طبق «گزارش عملکرد و اقدامات وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات»، که در دولت دوازدهم منتشر شد، سهم محتوا با زبان فارسی در وب از ۱.۲ درصد به دو درصد رسیده بود و این موضوع از جمله دستاوردهای وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات بهحساب میآمد، اما زبان فارسی به رتبۀ ۱۹ در ویکیپدیا و جایگاه دهم در وب سقوط کرده است.
بر اساس دادههایی که در مورد حجم محتوای فارسی در وب منتشر شده بود، این زبان در دهۀ نود تا جایگاه پنجم رشد پیدا کرد. در سال ۹۵ سهم زبان فارسی از محتوای وب تا ۸ درصد نیز اعلام شده بود، اما بهتدریج این جایگاه کاهش پیدا کرد. بعدها در سال ۱۴۰۰ محتوای فارسی از دنیای وب حدود ۱.۸ درصد اعلام شد. یک سال [بعد] گفته شد زبان فارسی رتبۀ پنجم را واگذار کرده و در جایگاه هشتم قرار گرفته است. یک سال بعد محتوای فارسی باز هم افت کرد و میانۀ سال ۱۴۰۲ با سهم ۱.۶ درصدی به جایگاه دهم رسید. اکنون در سال ۱۴۰۳ سهم زبان فارسی حدود ۱.۳ درصد از محتوای وب اعلام شده است.
قفس برای زبان فارسی: فیلترینگ، تحریم و ایراناکسس
حامد بیدی، مدیرعامل پلتفرم کارزار، دربارۀ وضعیت زبان فارسی وب، به سقوط آمارها اشاره کرد و گفت: [...] یکی از مهمترین دلایل افول سهم زبان فارسی در وب، فیلترینگ است، که بهطور کلی باعث شده است حضور ایرانیان در پلتفرمهای بینالمللی، خصوصاً در لایۀ تولید محتوا و در لایۀ مصرفکننده، کمرنگ بشود یا به تعبیری دیگر حضور ایرانیان در پلتفرمهای مؤثری، از جمله یوتیوب، فیسبوک و اینستاگرام، کمتر باشد. البته طبق گفتۀ حامد بیدی دلیل مهم دیگری به نام تحریم نیز، علاوهبر فیلترینگ، در این کاهش رتبه تأثیرگذار بوده است.
او دربارۀ تحریمها بیان کرد: تحریمها باعث میشود ایرانیان نتوانند از امکانات حرفهای بسیاری از پلتفرمها، از جمله گوگل ادد، یوتیوب و اینستاگرام، که ایرانیان حضور قابل توجهی در آن دارند، برای تبلیغات خود استفاده کنند، چرا که استفاده از امکانات تبلیغیِ این پلتفرمها نیاز به پرداخت دارد و اغلبِ ایرانیان نمیتوانند از چنین امکانی بهرهمند شوند.
بیدی اضافه کرد: اما علاوهبر دو دلیل فیلترینگ و تحریم، یک دلیل دیگری نیز وجود دارد که سهم زبان فارسی در دنیا رو به کاهش است و آن سیاست ایراناکسس کردن (iran access) دسترسی به سایتها است. بسیاری از سامانههای دولتی و سامانههای داخلی که در ایران وجود دارند و بخش زیادی از محتواها را میزبانی میکنند با توجیهات امنیتی ایراناکسس شدهاند، به این معنا که کاربرانی که خارج از ایران هستند نمیتوانند به آن محتوا دسترسی پیدا کنند و باتهای خزنده گوگل نیز نمیتوانند آن محتوا را پیدا کنند. بسیاری از محتواها به این شکل از دسترس بینالمللی خارج میشود و این نیز باعث میشود رتبۀ زبان فارسی در دنیا و جهان فناوری پایینتر از قبل بیاید.
جایگاه ناچیز زبان فارسی در اقتصاد جهانی
مجید کثیری، بنیانگذار پلتفرم اخبار رسمی، دربارۀ سهم زبان فارسی در اینترنت به آمار تازهای استناد کرد و گفت: بسیاری موفقیت زبان فارسی را با تعداد مقالات آن در ویکیپدیا میسنجند. سال گذشته تعداد مقالات به زبان فارسی به عدد یک میلیون رسید و معتقدم این موفقیت چشمگیری برای زبان فارسی است، اما گفتنی است که این موفقیت نتیجۀ تلاش داوطلبانه و بدون مزد برخی دوستداران این زبان است و این موفقیت هیچگونه اثر بلندمدتی بر جایگاه اقتصادی و اجتماعیِ زبان فارسی ندارد.
فیلترینگ بزرگترین آسیب را به زبان فارسی زد
موفقیت پلتفرمهای جهانی در جذب مخاطب از سراسر دنیا و فرای مرزها فرصتی بود که در اختیار شهروندان ایرانی و، در نتیجه، تولیدکنندگان محتوای فارسی برای تعامل و ارتباط قرار گرفته بود و، در نهایت، این جامعۀ فارسیزبانان در پلتفرمهای مختلف، ارتباط فرهنگی را به قدرت فرهنگی کشور در فضای مجازی تبدیل میکردند. اما تصمیمگیران داخلی، بهجای استفاده از این فرصت، به وسوسۀ پلتفرمسازیِ موازی دچار شدند، پلتفرمهایی که محدود به مرز است و مثلاً یک تاجیکستانی یا ایرانی ساکن آنسوی دنیا نمیتواند از آن استفاده کند. در اینترنتی که فرض در آن نامحدودبودن ارتباط است اولین صدمه به محتوای فارسی از همین بستهبودن اکوسیستم آن ناشی میشود.
📝 متن کامل را در اینجا بخوانید.
©️از: پیوست (۱۴۰۳/۷/۱۰)
#️⃣ #زبان_فارسی #زبان_و_فناوری
BY زبانورزی
Share with your friend now:
tgoop.com/zabanvarzi/1020